Actualitate

Minciuna lansată de ministrul Agriculturii: Toate alimentele românești se ieftinesc!

Publicat: 24 mai 2024
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Minciuna lansată de ministrul Agriculturii Toate alimentele românești se ieftinesc
Faptul că toate alimentele românești se ieftinesc este doar o iluzie vândută de ministrul Agriculturii, Florin Barbu

Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a anunțat că noua ordonanță prin care toate alimentele românești se ieftinesc. Totul este de fapt o mare minciună, o nouă plafonare a adaosului comercial la alimentele de bază, ce s-ar finaliza în următoarele două săptămâni, fiind aproape imposibilă.

Toate alimentele românești se ieftinesc!

Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a declarat că Guvernul va emite o ordonanță ce va include toate alimentele produse în România și va limita adaosul comercial la maximum 20% pentru produsele românești procesate cu materii prime locale.

Florin Barbu a menționat că noua ordonanță a ieftinirii va extinde gama de produse cu adaos comercial plafonat, având ca scop principal facilitarea accesului la alimente de bază de calitate, la prețuri corecte, pentru românii cu venituri mici și medii.

„În două săptămâni, ordonanța va fi finalizată, va fi pusă în dezbatere publică. Ne dorim ca toate alimentele produse în România să fie incluse în această ordonanță”, a menționat Florin Barbu.

Perioada de valabilitate a plafonării adaosului comercial va fi stabilită în colaborare cu procesatorii și retailerii. Ministrul a subliniat că intervenția guvernamentală e necesară din cauza prețurilor mari ale produselor românești la raft.

„Nu aș fi intervenit niciodată cu un act normativ dacă piața ar fi fost stabilă și prețurile alimentelor românești la raft ar fi fost corecte”, a adăugat Florin Barbu.

Ministrul Agriculturii vrea ca produsele românești să fie protejate și să se evite adaosurile comerciale exagerate.

„Ne dorim ca toate produsele românești, care sunt procesate cu materie primă din România, să aibă o plafonare de adaos comercial de maximum 20%. Nu mai vrem să vedem adaosuri comerciale de 60%, 70%, 80% pentru produsele românești, în timp ce cele din import au adaosuri de 15 sau 16%”, a menționat ministrul Agriculturii.

Un exemplu oferit de ministrul Florin Barbu a fost magiunul de Topoloveni, care avea un adaos comercial de aproape 100%, comparativ cu magiunurile din Grecia sau Franța, care aveau adaosuri de maximum 25%.

„Aceasta ne arată că prețul era mai mic la produsele de import cu 7 sau 8 lei”, a explicat Florin Barbu.

Cum stau lucrurile în realitate

Deși ministrul spune că prin această măsură se urmărește protejarea producătorilor locali și asigurarea unor prețuri corecte pentru consumatori, contribuind astfel la stabilizarea pieței alimentare din România, de fapt plafonarea aduce penurie. Producătorii evită să mai producă produsele cu ados plafonat fiindcă automat acestea sunt mai puțin cerute de retaileri sau lanțurile de magazine. Dacă se va plafona doar produsul românesc atunci automat acesta va fi mai puțin căutat.

Retailerii din România au în medie o marjă de 30% la toate produsele de la raft. Dacă guvernul îi va forța să aibă o marjă de doar 20% pentru produsele romanești, cel mai probabil se va renunța la acestea și vor fi înlocuite cu produse de import.

Datorită cererii din ce în ce mai mari pentru produse romanești, retaileri au început să impună conceptul de triplu RO, ingredient principal, procesare și ambalare în Romania. Dacă vor fi forțați să renunțe la produsele triplu RO, pierderile în economie vor fi pe tot lanțul de producție fiindcă toți furnizorii vor fi afectați.

Așadar, faptul că toate alimentele românești se ieftinesc este doar o iluzie vândută de ministrul Agriculturii, Florin Barbu.

Adauga un comentariu