National

Minerii blocaţi în subteran în Valea Jiului au decis să revină la suprafaţă! Protestele vor continua

Publicat: 22 feb. 2021

După o săptămână de protest, luni, 22 februarie, minerii blocaţi în subteran în Valea Jiului au decis să revină la suprafaţă.

Minerii au luat această decizie după ce, la București, a fost semnat un document, care prevede plata restanţelor salariale şi a altor forme de susţinere financiară în datele de 25 şi 26 februarie, dar şi plata salariilor din februarie şi martie în decursul lunii viitoare.

„Toţi vor ieşi din mină. Sunt circa 80. Toţi cer să fie întâmpinaţi de familii. Mă duc să le anunţ familiile”, a declarat la Antena 3 Marius Miron, unul dintre minerii mesageri, care au ţinut legătura cu protestatarii din subteran.

Anunțul a fost făcut de Marius Miron în jurul orei 18.30. Tranzitul prin mină şi ascensiunea la suprafaţă durează aproximativ 30-40 de minute.

De-a lungul săptămânii ce tocmai a trecut, aproximativ 20 dintre minerii blocați în subteran au avut nevoie de îngrijiri medicale și au ajuns la spital.

Ce prevede acordul semnat la Bucureşti

Minerii blocaţi în subteran la Lupeni au cerut să vadă documentul şi au ameninţat că, în caz contrar, intră în greva foamei.

Acordul (poate fi consultat aici) menţionează, într-adevăr, plata salariilor restante pe ianuarie, a ajutorului de încălzire şi a salariilor compensatorii pentru cei pensionabili în data de 25 februarie. În 26 februarie, ar urma să fie plătite restanţele aferente tichetelor de masă şi sumele pentru transportul la locul de muncă.

Documentul mai arată că sumele aferente creanţelor salariale din februarie şi martie vor fi plătite pe 5 şi pe 20 martie.

Hârtia este semnată de ministrul muncii, Raluca Turcan, de liderii de sindicat Alin Sîn şi Dumitru Fornea şi de administratorul special al Complexului Energetic Hunedoara, Cristian Roşu.

Marius Miron, minerul care ţine legătura cu cei blocaţi în subteran, a declarat pentru Antena 3.

„Mi-au spus să le transmit celor de la suprafaţă că dacă astăzi, până diseară, nu vor avea hârtia, zece mineri vor intra în greva foamei. Când le-am transmis mesajul (cu rezultantul negocierilor de la Bucureşti), am crezut că vor ieşi afară. Dar la sfârşit, când mi-au cerut hârtia, n-am avut ce să le dau!”, a spus el.

Un miner de la Lupeni a fost luat cu ambulanţa, înainte ca acordul de la Bucureşti să ajungă la cei blocaţi în subteran

Unul dintre minerii blocaţi în subteran la mina Lupeni a fost scos şi luat cu ambulanţa cu puţin timp înainte de ora 18. El a fost transportat la spitalul din Lupeni, spun surse Antena 3.

El prezenta ameţeli şi insuficienţă respiratorie. Incidentul s-a petrecut exact înainte ca minerii mesageri de la suprafaţă să coboare în subteran cu acordul negociat şi semnat la Bucureşti de liderii de sindicat, ministrul muncii şi administratorul special al Complexului Energetic Hunedoara.

În urma negocierilor de luni, ministrul muncii, Raluca Turcan, le-a cerut celor blocaţi în subteran să oprească protestul. Însă cei din subteran au cerut să vadă acordul, ca primă condiţie pentru a înceta protestul şi a nu intra în greva foamei.

Ei spun că nu au încredere în declaraţiile făcute de ministrul Raluca Turcan.

„Acel miner a aşteptat să vadă acordul scris. N-a mai apucat să se bucure de rezultat şi a ajuns la spital”, a transmis corespondentul Antena 3 Gabriela Mladin.

Adauga un comentariu