Ministerul Educației anunță debirocratizarea activității cadrelor didactice din învățământul preuniversitar. În fața acestei promisiuni, mii de profesori ieșeni pot răsufla ușurați.
Ministerul Educației și Cercetării anunță debirocratizarea activității cadrelor didactice din învățământul preuniversitar. În fața acestei promisiuni, mii de profesori ieșeni pot răsufla ușurați. Lista de măsuri urmează să fie supusă consultării publice, cu partenerii de dialog social, iar intervențiile privind debirocratizarea vor fi realizate pe etape, pe termen scurt. Asta începând cu semestrul al II-lea, mediu și lung (aplicabile începând cu anul școlar 2020-2021), pentru a nu afecta în niciun fel desfășurarea actului educațional.
Măsuri de eliminare
Este vorba despre Comisia metodică. Aici se propune desființarea acesteia și realocarea atribuțiilor către alte comisii. Vor fi revizuite atribuțiile Comisiei de curriculum, în sensul acoperirii activităților de didactică și mentorat. Procese-verbale: se propune eliminarea obligației de a întocmi procese-verbale pentru activitățile care nu implică probarea modului de luare a deciziei. De exemplu, la ședința cu părinții se semnează foaie de prezență, dar nu se scrie Procesul-Verbal decât pentru subiectele care necesită decizia majorității părinților.
De la eliminarea portofoliului dirigintelui la rapoartele și statisticile solicitate de instituții ierarhic superioare
Portofoliul dirigintelui: se propune eliminarea. Activitatea de dirigenție nu presupune „acoperirea cu hârtii”, ci intervenție, și este mai valoros ca timpul să fie acordat pentru discuțiile de consiliere necesare; Raportări situație socială: eliminarea obligativității realizării de raportări și analize privind situația socială a elevilor. Raportări programe de sprijin: eliminarea obligativității realizării, în forma actuală, a raportărilor aferente programelor sociale „Cornul și laptele, „Fructe în școli” etc. Se va opta pentru raportare integrată, cu asumare de responsabilități și de către personalul unităților administrativ-teritoriale (UAT). Teste inițiale (predictive): se propune eliminarea obligativității de aplicare a testelor inițiale în situații de continuitate (același profesor, aceeași disciplină). Condica de prezență: se propune eliminarea rubricii referitoare la tema orei de curs și înlocuirea acesteia cu rubrica referitoare la denumirea disciplinei. Monica Cristina Anisie, ministrul Educației și Cercetării, va prezenta în luna ianuarie 2020 raportul cu toate măsurile propuse pe termen scurt, mediu și lung.