Ministerul Energiei de la Kiev transmite vineri că, în urma celui mai recent atac rusesc cu rachete şi drone, au fost avariate instalații de producție de gaze și liniile electrice, potrivit Korespondent, scrie Rador.
Compania de stat Ukrenergo a transmis că, în cursul zilei de joi, Ucraina a beneficiat de asistență de urgență din România și Polonia, pentru echilibrarea sistemului energetic naţional.
A fost vorba despre o asistență de 1.200 MWh
Potrivit Ukrenergo, a fost vorba despre o asistență de 1.200 MWh. În plus, Ukrenergo preconizează că va importa curent din Slovacia (40-249 MW).
Compania menţionează că a fost înregistrat și un mic export de energie electrică (7-9 MW), în Republica Moldova.
„Au fost înregistrate pagube la două instalații de producere a gazelor și la o linie de transport a energiei electrice din regiunea Jitomir. De asemenea, ca urmare a bombardamentelor, a fost lovită una dintre instalațiile operatorului GTS din regiunea Zaporojie. Experţii continuă eliminarea consecințelor”, se arată într-un raport publicat vineri.
Specialiștii companiei de stat Ukrhidroenergo reduc volumul deversărilor de apă, ținând cont de necesitatea de a asigura echilibrul sistemului energetic și de a minimiza consecințele detonării hidrocentralei din Kahovka de către invadatori ruşi.
Autorităţile ucrainene mai anunţă că au fost semnalate întreruperi de curent, ceea ce a dus la modificări în circulația trenurilor în regiunea Dnipropetrovsk.
Pene de curent au mai fost în regiunile Kiev, Odesa şi Cernăuți.
Risc de holeră la granița României! Pericol major în zonele inundate
Organizația Mondială a Sănătății avertizează că distrugerea barajului Kakhovka ar putea duce la un focar de holeră în regiunea devastată de inundații.
„Impactul sistemelor de canalizare de alimentare cu apă din regiune și al serviciilor de sănătate publică nu poate fi subestimat”, a declarat directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus.
„OMS s-a grăbit să sprijine autoritățile și personalul medical în măsuri preventive împotriva bolilor transmise prin apă și să îmbunătățească supravegherea bolilor”.
Adresându-se joi reporterilor, Tedros a spus că în zonă au fost trimise provizii de urgență și că OMS și lucrătorii locali din domeniul sănătății se vor concentra asupra salubrității, cu scopul de a evita focarele de boli transmise prin apă, în special holera, potrivit themessenger.com