National

Ministerul Sănătății, despre cazurile de infectare cu tulpina Omicron depistate în România: „Doar o singură persoană a fost testată pozitiv”

Publicat: 06 dec. 2021
Coronavirus

Noi probe vor fi recoltate marți, conform metodologiei, de la sportivii din Maramureș repatriați în urmă cu o săptămână din Africa de Sud. Unul dintre ei, depistat pozitiv pentru Covid imediat după sosire, este „foarte probabil” să fie infectat cu Omicron.

Ministerul Sănătății a precizat luni seara că informațiile potrivit cărora alți patru sportivi repatriați recent din Africa de Sud ar fi pozitivi cu SARS-COV-2 sunt false.

„Potrivit informațiilor primite de la DSP Maramureș doar o singură persoană a fost testată pozitiv, informațiile despre acest caz fiind deja transmise public. Mâine, 7 decembrie, conform metodologiei, vor fi recoltate din nou probe de la sportivii repatriați din Africa de Sud”, a transmis ministerul.

Instituția a anunțat tot luni că rezultatele parțiale ale secvențierii tulpinii de la sportivul din Maramureș arată că „este foarte prrobabil” ca acesta să fie infectat cu Omicron.

„În urma rezultatelor parțiale ale secvențierii tulpinii provenind de la sportivul din județul Maramureș, este foarte probabil ca aceasta să fie similară (Omicron) cu cele identificate la alți 2 pasageri din cursa din Africa de Sud”, a transmis Ministerul Sănătății. Diagnosticul va fi finalizat în cursul acestei săptămâni.

Este vorba de un jucător de rugby de la CSM Știința Baia Mare, repatriat săptămâna trecută din Africa de Sud.

Primele două cazuri de infectare cu tulpina Omicron au fost confirmate sâmbătă în România la persoane repatriate din Africa de Sud.

Noua tulpină de COVID-19, Omicron, suferă mutaţii într-un mod îngrijorător, susţin cercetătorii

Incă de la începutul apariţiei acestei variante, lumea medicală a lansat mai multe avertismente despre felul în care noua tulpină a suferit mutaţii. Omicron a trezist îngrijorări iar Organizația Mondială a Sănătății s-a reunit într-o ședință pentru a discuta despre acest aspect.

Sikhulile Moyo, om de știință care a detectat pentru prima dată noua tulpină care s-a răspândit rapid în întreaga lume, susţine că a fost o viteză uluitoare prin care Omicron a suferit mutaţii şi că acest lucru ridică mari semne de întrebare.

Cercetătoare menţionează faptul că oamenii de ştiinţa incă încearcă să îşi dea seama cum a fost posibil ca într-o scurtă perioadă de timp să apară asemenea modificări:

„Încă încercăm să înțelegem cum au apărut atât de multe mutații într-un interval scurt de timp”, a spus el. „Dacă vă uitați la liniile anterioare, dacă vă uitați la alfa, dacă vă uitați la beta, puteți vedea că mutațiile s-au acumulat în timp.”

Adauga un comentariu