International

Ministerul ucrainean al Agriculturii a decis. Porturile cucerite de ruşi de la Marea Azov şi Marea Neagră sunt închise

Publicat: 02 mai 2022
porturile cucerite de ruşi
Porturile cucerite de ruşi de la Marea Azov şi Marea Neagră sunt închise

Ucraina a decis să închidă, în mod oficial, cele patru porturi cucerite de ruşi de la Marea Neagră şi Marea Azov. Anunţul a fost făcut luni, 2 mai, de către ministerul ucrainean al Agriculturii.

porturile cucerite de ruşi
Porturile cucerite de ruşi, respectiv cel din Mariupol, Berdiansk şi Skadovsk de la Marea Azov, precum şi portul Herson de la Marea Neagră sunt închise „până la restabilirea controlului”

Porturile cucerite de ruşi de la Marea Azov şi Marea Neagră sunt închise

Porturile cucerite de ruşi, respectiv cel din Mariupol, Berdiansk şi Skadovsk de la Marea Azov, precum şi portul Herson de la Marea Neagră sunt închise „până la restabilirea controlului”, a informat Ministerul ucrainean al Agriculturii.

„Adoptarea acestei măsuri a fost decisă ca urmare a imposibilităţii deservirii navelor şi pasagerilor, a livrării mărfii, a activităţilor de transport şi altor activităţi economice conexe, precum şi a imposibilităţii asigurării unui nivel adecvat de siguranţă a navigaţiei”, se precizează în comunicat.

La finalul lunii februarie, toate porturile maritime ale Ucrainei şi-au suspendat activitatea, ca urmare a invaziei ruseşti, de vreme ce armata rusă a capturat unele din porturile maritime ale Ucrainei şi a instituit o blocadă asupra altora.

În acest sens, luni, 2 mai, preşedintele Volodimir Zelenski a declarat că Ucraina ar putea pierde zeci de milioane de tone de cereale ca urmare a preluării controlului de către Rusia a operaţiunilor de shipping în Marea Neagră, ceea ce ar declanşa o criză alimentară care ar afecta Europa, Asia şi Africa.

„Rusia nu permite navelor să intre sau să iasă din port, ea controlează Marea Neagră. Rusia vrea să blocheze complet economia noastră”, a spus Volodimir Zelenski pentru un post de televiziune din Australia.

porturile cucerite de ruşi
Porturile cucerite de ruşi de la Marea Azov şi Marea Neagră sunt închise

Ucraina a exportat aproximativ 300.000 de tone de cereale în luna martie

Precizăm faptul că Ucraina, de altfel un mare producător agricol mondial, obişnuia să îşi exporte produsele prin porturile de la Marea Azov şi Marea Neagră. Însă acum, după invazia rusească, a fost obligată să îşi exporte produsele pe calea ferată via graniţa de vest. Mai mulţi oficiali din Ministerele Agriculturii şi Transporturilor din Ucraina au anunţat că ţara vecină vrea să îşi majoreze capacitatea de export a porturilor de la Dunăre, pentru a permite ca cerealele să ajungă în porturile româneşti de la Marea Neagră.

Săptămâna trecută, Ministerul ucrainean al Agriculturii a informat că exporturile de cereale ale Ucrainei de la debutul anului agricol 2021/2022 până în prezent s-au ridicat la aproximativ 45,709 milioane de tone. De asemenea, această cifră include şi cele 763.000 de tone de cereale exportate în luna aprilie. Anterior, mai mulţi oficiali ucraineni au declarat că Ucraina a exportat până la 300.000 de tone de cereale în luna martie.

Tot săptămâna trecută, Viorel Panait, preşedintele operatorului portuar Comvex, a anunţat că încărcarea unei nave cu peste 71.00 de tone de porumb ucrainean a fost finalizată joi, 28 aprilie, în portul Constanţa de la Marea Neagră, aceasta fiind prima navă care părăseşte portul românesc de la invadarea Ucrainei de către Rusia.

În acest sens, amintim că Ucraina a decis să închidă, în mod oficial, cele patru porturi cucerite de ruşi de la Marea Neagră şi Marea Azov.
Adauga un comentariu