Prima pagină » Actualitate » Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, convorbire telefonică cu secretarul de stat al Statelor Unite, Antony Blinken. Ce au discutat cei doi oficiali
Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, convorbire telefonică cu secretarul de stat al Statelor Unite, Antony Blinken. Ce au discutat cei doi oficiali

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, convorbire telefonică cu secretarul de stat al Statelor Unite, Antony Blinken. Ce au discutat cei doi oficiali

18 apr. 2022, 22:16,
BZI.ro, în Actualitate

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a avut, luni, 18 aprilie, o convorbire telefonică cu secretarul de stat al Statelor Unite, Antony Blinken, pentru a discuta despre consecinţele agresiunii militare ilegale a Rusiei împotriva Ucrainei şi eforturile aliate de a gestiona şi a răspunde adecvat acestora.

Potrivit unui comunicat transmis de Ministerul Afacerilor Externe (MAE), cei doi au vorbit şi despre modalităţile concrete de a oferi sprijin Ucrainei, precum şi despre o serie de aspecte de cooperare bilaterală din cadrul Parteneriatului Strategic România-Statele Unite.

SUA a transmis mulțumiri României pentru rolul regional în criza din Ucraina

Secretarul de stat Antony Blinken a adresat ministrului Bogdan Aurescu mulţumirile deosebite ale Statelor Unite pentru rolul regional asumat de ţara noastră, dar și pentru toate măsurile luate de România pentru gestionarea actualei crize, pentru susţinerea multidimensională oferită Ucrainei şi altor parteneri vulnerabili din regiune, inclusiv Republicii Moldova.

În plus, Blinken a apreciat „angajamentul constant al României, ca partener strategic al SUA şi aliat NATO responsabil şi de încredere, pentru stabilitatea şi securitatea regiunii Mării Negre, dar şi la nivel european şi euroatlantic”.

În acest context, ministrul Bogdan Aurescu a subliniat importanţa implementării rapide a deciziilor Summitului extraordinar al NATO din 24 martie, în special crearea accelerată a Grupului de Luptă în România, ca prim pas în direcţia echilibrării şi consolidării prezenţei NATO pe Flancul Estic, pe termen lung.

Oficialii doresc menținerea unei coordonări apropiate

Cei doi au agreat menţinerea unei coordonări apropiate în ceea ce priveşte pregătirea deciziilor pe care le va lua Alianţa la Summitul NATO de la Madrid, care vor fi esenţiale pentru transformarea şi adaptarea pe termen lung a posturii consolidate de descurajare şi apărare a Alianţei, mai ales pe Flancul Estic.

A fost punctată, în acest sens, şi importanţa Summitului formatului Bucureşti 9 (B9), care va fi găzduit de preşedintele României, Klaus Iohannis, în luna iunie, înainte de reuniunea la nivel înalt a NATO.

România a transmis mulțumiri Statelor Unite pentru creșterea prezenței militare pe Flancul de est

Şeful diplomaţiei române a adresat mulţumiri pentru decizia SUA de a-şi creşte prezenţa militară pe teritoriul ţării noastre şi a evidenţiat necesitatea consolidării, în continuare, a unei prezenţe americane şi aliate cât mai robuste în România şi pe întreg Flancul Estic, în special la Marea Neagră.

Oficialul american a oferit asigurări că SUA sunt pe deplin angajate în protejarea teritoriilor României şi ale tuturor aliaţilor, în special a acelor ţări care se află în prima linie, aşa cum este România.

România a primit felicitări pentru susținerea Chișinăului

Bogdan Aurescu a reiterat, totodată, susţinerea puternică a României pentru o relaţie transatlantică solidă, care să acţioneze unit, alături de parteneri like-minded, inclusiv în ceea ce priveşte sancţiunile împotriva Rusiei şi izolarea sa pe plan internaţional.

În acest context, secretarul de stat Blinken a exprimat aprecierea SUA pentru co-sponsorizarea de către România a rezoluţiei ONU care a condus la suspendarea Rusiei din Consiliul Drepturilor Omului.

Bogdan Aurescu, despre necesitățile Republicii Moldova pentru a face față efectelor crizei din Ucraina

De asemenea, secretarul de stat al SUA l-a felicitat pe ministrul Bogdan Aurescu pentru rezultatele foarte bune şi substanţiale obţinute în sprijinul Chişinăului ca urmare a Conferinţei Internaţionale de lansare a Platformei de sprijin pentru Republica Moldova, pe care ministrul afacerilor externe român a co-prezidat-o împreună cu omologii german şi francez la Berlin, la 5 aprilie.

În acest context, ministrul Bogdan Aurescu a prezentat necesităţile Republicii Moldova pentru a face faţă efectelor crizei declanşate prin agresiunea rusă în Ucraina şi pentru consolidarea rezilienţei Republicii Moldova. Secretarul de stat al SUA a fost de acord cu evaluarea părţii române privind importanţa consolidării rezilienţei în Vecinătatea Estică, cu accent pe necesitatea sprijinirii Republicii Moldova.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *