Actualitate

Ministrul Agriculturii anunță că România cumpără fabrica de zahăr de la Luduș

Publicat: 26 mai 2022
fabrica de zahăr de la Luduș
România cumpără fabrica de zahăr de la Luduș

România cumpără fabrica de zahăr de la Luduș, a precizat ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Adrian Chesnoiu. Anunţul făcut joi, 26 mai, precizează faptul că a fost constituită echipa de negociere pentru preluarea fabricii de zahăr de la Luduş, iar statul va cumpăra fabrica în parteneriat cu fermierii.

fabrica de zahăr de la Luduș
Reprezentantul companiei franceze a subliniat că nici o componentă a fabricii nu a fost dezmembrată, dezafectată sau vândută

România cumpără fabrica de zahăr de la Luduș

Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Adrian Chesnoiu, a avut o nouă întâlnire oficială cu managementul companiei Tereos România pentru a prezenta echipa de negociere constituită prin ordin de ministru la nivelul MADR şi pentru a stabili calendarul privind cumpărarea fabricii de zahăr de la Luduş, judeţul Mureş.

„Vă transmit angajamentul ferm al statului român de a duce la bun sfârşit acest proces. Este nevoie să inventariem bunurile, activele, să demarăm auditurile necesare, precum şi elaborarea documentelor aferente, în conformitate cu prevederile legislaţiei în vigoare. Cumpărăm fabrica pentru a produce zahăr, în parteneriat cu fermierii. Ne dorim să reluăm cât mai repede ciclul de producţie şi activitatea în fabrică, mai ales în contextul internaţional al pieţei zahărului”, a declarat ministrul Chesnoiu.

În acest sens, François Queva, CEO Tereos România, a infirmat toate zvonurile vehiculate în spaţiul public legate de închiderea fabricii, menţionând că angajamentul luat în faţa ministrului, încă din luna aprilie, privind disponibilitatea vânzării acestei unităţi de producţie către statul român a rămas neschimbat.

De asemenea, reprezentantul companiei franceze a subliniat că nici o componentă a fabricii nu a fost dezmembrată, dezafectată sau vândută.

Echipa de negociere formată din reprezentanţi ai Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale va transmite o adresă către managementul Tereos România, prin care va solicita documente juridice şi financiare, precum şi alte aspecte legate de funcţionalitatea fabricii de la Luduş, cu scopul de a face paşi concreţi în acest demers.

Iar la începutul săptămânii viitoare, echipa de negociere se va deplasa la Luduş pentru a evalua la faţa locului situaţia existentă, urmând ca după această etapă să fie implicaţi în acest proces specialişti şi experţi ai altor instituţii ale statului, astfel încât preluarea fabricii de zahăr să fie realizată în cele mai bune condiţii.

Ambele părţi au căzut de acord asupra unui calendar al preluării investiţiei, ţinând cont şi de necesitatea salvării locurilor de muncă pentru personalul angajat în fabrica de zahăr de la Luduş.

fabrica de zahăr de la Luduș, zahar
François Queva, CEO Tereos România, a infirmat toate zvonurile vehiculate în spaţiul public legate de închiderea fabricii

Adrian Chesnoiu, despre finanţarea producătorilor de ţuică şi palincă

Recent, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, a anunţat în cadrul unei conferințe de presă susținute în data de 3 mai, la sediul PSD din Satu Mare, că există posibilitatea finanțării apariției unor unități de producție de pălincă moderne.

„M-am văzut cu domnul președinte al producătorilor de pălincă din județul Satu Mare, mi-a lăsat câteva informații despre acest sector și evident, ținând cont de faptul că pălinca se produce din fructe, din produse agricole, putem să finanțăm pe schema de calitate, așa cum finanțăm și fabricile de bere, putem finanța și apariția unor unități moderne de producție a pălincii” a declarat ministrul agriculturii.

Să nu uităm că țuica este o băutură alcoolică tradițională românească obținută prin fermentarea și distilarea prunelor și reprezintă un simbol al ardelenilor, fiind atestată documentar în Bistrița, la 1386, într-un act maghiar de percepție fiscală sub numele de „cujka”. Diferența dintre țuică și palincă constă în faptul că țuica se produce doar din prune, în timp ce pălinca se produce din diverse fructe.

De asemenea, ministrul Agriculturii Adrian Chesnoiu a anunțat că România cumpără fabrica de zahăr de la Luduș.
Adauga un comentariu