Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a făcut o declarație importantă la Timișoara în legătură cu capacitățile de tratare a pacienților mari arși în cazul unor catastrofe.
Potrivit acestuia, nicio țară din lume nu poate asigura în prezent necesarul de paturi pentru astfel de pacienți, în cazul catastrofelor, însă România a făcut progrese semnificative în dezvoltarea infrastructurii adecvate acestui domeniu, mai ales după anul 2016.
Alexandru Rafila: „Nicio țară din lume nu poate asigura numărul necesar de paturi de mari arși în cazul unei catastrofe”
În prezent, la nivel național, există aproximativ 30 de paturi disponibile pentru tratarea pacienților mari arși. Cu toate acestea, țara se află în plin proces de extindere a infrastructurii pentru a face față mai bine unor situații de urgență. După finalizarea proiectului de extindere, România urmează să aibă disponibile un total de 50 de paturi specializate pentru tratarea pacienților cu arsuri grave.
Această măsură este esențială pentru a asigura resursele necesare și capacitatea adecvată de îngrijire în cazul unor evenimente nefericite cu un număr mare de victime cu arsuri. Extinderea infrastructurii medicale reprezintă un pas important către îmbunătățirea serviciilor de sănătate din țară și protejarea sănătății publice.
„Sunt în curs de extindere centre de mari arşi la Bucureşti, Târgu Mureş şi Timişoara, ultimul fiind în cel mai avansat stadiu, urmând să pună la dispoziţie 12 paturi. La nivel naţional avem circa 30 de paturi şi vom ajunge la 50 după finalizarea proiectului, inclusiv paturi pediatrice. Centrul de la Timişoara este cel mai avansat, aici s-a amenajat terenul (…). În cadrul Spitalului Judeţean Timişoara va exista această nouă clădire care va oferi 12 locuri noi. (…). Nicio ţară din lume nu poate amenaja atât de multe paturi pentru pacienţi arşi, care ar putea să deservească în caz de urgenţă, de catastrofă astfel de pacienţi şi trebuie să existe şi posibilitatea rezolvării la nivel naţional, dar şi prin parteneriate internaţionale. În curând vom semna un acord, în acest sens, cu guvernul belgian, pentru a exista o legiferare şi un mecanism predictibil pentru astfel de pacienţi, în caz de catastrofă”, a explicat ministrul Alexandru Rafila, într-o conferinţă de presă.
El a accentuat importanța personalului calificat în deservirea întregii infrastructuri de specialitate și a menționat că există o strânsă colaborare cu Comisia de Chirurgie Plastică din cadrul Ministerului Sănătății, în vederea operaționalizării unui număr cât mai mare de paturi la nivel național.
Costuri uriașe cu paturile pentru mari arși
Dorel Săndesc, managerul Spitalului Județean Timișoara, a confirmat că secția de mari arși din cadrul unității medicale pe care o conduce, care dispune de cinci paturi, se află în mod constant aproape de capacitatea maximă.
„Această secţie reprezintă, din punct de vedere al costurilor, o gaură financiară pentru spital, dar nu se pune problema să nu susţinem aceşti pacienţi. Ministerul Sănătăţii a implementat un program de finanţare suplimentară a îngrijirii marilor arşi”, a spus Dorel Săndesc.