Local

Ministrul Costel Alexe vizitează zonele afectate de inundaţii din judeţele Iaşi şi Botoşani – FOTO

Publicat: 26 iun. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Ministrul Costel Alexe vizitează zonele afectate de inundaţii din judeţele Iaşi şi Botoşani - FOTO
Costel Alexe, ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor

Ministrul Costel Alexe vizitează zonele afectate de inundaţii din judeţele Iaşi şi Botoşani. Astfel, în urma situaţiei hidrometeorologice din regiune, ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor vine în inspecţie în judeţele Iaşi şi Botoşani.

Ministrul Costel Alexe, programul vizitei în teritoriu

Ministrul Costel Alexe vizitează zonele afectate de inundaţii. Costel Alexe, ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor vine în inspecţie în judeţele Iaşi şi Botoşani având în vedere situaţia hidrometeorologică din regiunea Moldovei.

Ora 13:00 – Ședință la Prefectura județului Iași;
Ora 14:30 – Inspectarea digului de apărare din comună Trifești, județul Iași;
Ora 16:00 – Vizită la barajul de la Stânca-Costești, județul Botoșani;
Ora 17:30/18:00 – Participare la Comitetul Județean pentru Situații de Urgență în localitatea Rădăuți-Prut, județul Botoșani.

Sectoare ale DN 24C și DN 29A închise circulației rutiere din cauza revărsării apelor râului Prut

Sectoarele DN 24C, Rădăuți Prut, și DN 29A, Rădăuți Prut – Rediu, județul Botoșani, sunt închise circulației auto, pe fondul revărsării apelor râului Prut și inundării carosabilului începând din noaptea de 25/26 iunie, ora 00:20. Traficul este deviat pe drumurile sătești din proximitate. În zonă, sunt mobilizate echipe ale districtelor de drumuri naționale Darabani și Manoleasa care sunt pregătite pentru asigurarea circulației (curățarea carosabilului de aluviuni), imediat după retragerea apelor.

„De asemenea, începând din dimineața zilei de 25 iunie, de la primele informații privind viitura de pe Prut pe teritoriul României. Echipele DRDP Iași de la toate Secțiile de Drumuri Naționale (SDN) și districtele situate de-a lungul râului Prut, până la Galați, sunt mobilizate și pregătite să intervină, în caz de inundații, după cum urmează:

SDN Iași – 10 lucrători, 5 autoutilaje;

SDN Bârlad – 15 lucrători, 5 autoutilaje;

SDN Galați – 30 lucrători, 5 autoutilaje, în caz de nevoie existând posibilitatea suplimentării acestora.”, potrivit reprezentanților Companiei Naţionale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR).

Ce spuneau specialiștii de la Administrația Națională ”Apele Române”

‘Echipele formate din personal tehnic de specialitate, personal deservent utilaje și munictor de la Sistemele de Gospodărire a Apelor Botoșani și Iași și de la Centrul de Intervenție Rapidă al A.BA Prut-Bârlad sunt pregătiți să intervină pentru apărarea împotriva inundațiilor. Intervențiilor vor avea loc în localitățile Oroftiana, Baranca și Rădăuți-Prut. Se va executa amplasarea liniilor de apărare în caz de nevoie (diguri de apărare din panouri mobile, saci cu nisip) pentru protejarea populației din zonele potențial inundabile.

Specialiștii de la Administrația Națională ”Apele Române” au pregătit acumularea Stânca-Costești pentru a prelua unda de viitură de pe râul Prut.

În acest sens angajații ABA Prut-Bârlad prin Sistemele de Gospodărire a Apelor Iași, Vaslui și Galați monitorizează tranzitarea viiturii de pe cursul de apă Prut. De asemenea, supraveghează nivelurile şi debitele pe toate cursurile de apă şi la toate construcţiile hidrotehnice cu rol de apărare din administrare şi se monitorizeză în permanenţă situaţia din teren.

Se monitorizează tranzitarea viiturii

„Reamintim că este în vigoare Codul Roșu hidrologic emis de Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor până în data de 26 iunie la ora 24:00. Este vizat cursul de apă Prut – sector amonte Acumularea Stânca-Costeşti (judeţul Botoşani). Până astăzi la ora 12.00 a fost emise două avertizări hidrologice de fenomene imediate de Cod Roșu cu posibile depăşiri ale Cotelor de Pericol pe râurile din bazinele hidrografice: Volovăț, Bașeu.

– bazin superior și afluenți bazin mijlociu și inferior, județul Botoșani și pe râurile din bazinele hidrografice: Jijia – afluenții aferenți sectorului aval confluență cu râul Putreda – amonte S.H. Dângeni, Sitna – afluenții aferenți sectorului aval acumularea Cătămărăști – amonte S.H. Dracșani, Miletin

– afluenții aferenți sectorului aval S.H. Nicolae Bălcescu – S.H. Șipote, Bahlui – afluenții aferenți sectorului aval S.H. Hârlău – amonte S.H. Podu Iloaiei.

În funcție de cum evoluează situația vom reveni cu amănunte.” se arată în comunicatul transmis ieri, 25 iunie 2020 de cei de la Administrația Națională ”Apele Române” ABA Prut-Bârlad.

Foto: Andrei Murariu

Adauga un comentariu