Actualitate

Ministrul Culturii, mesaj de Ziua Comemorării Victimelor Holocaustului: „Omul devine lup pentru om”

Publicat: 27 ian. 2023
_____ Vizualizări 1 Comentariu
Ministrul Culturii mesaj de Ziua Comemorării Victimelor Holocaustului Omul devine lup pentru om
Ziua Internațională de Comemorare a Victimelor Holocaustului

Ministrul Culturii a transmis un mesaj cu ocazia Zilei Comemorării Victimelor Holocaustului. Lucian N. Romaşcanu susţine că „imensa tragedie suferită de evrei trebuie permanent rememorată”.

„Astăzi, 27.01, este Ziua Comemorării Victimelor Holocaustului. O zi cu mare încărcătură emoțională, o zi care trebuie sa ne amintească că, atunci când uităm de scânteia divină din noi, „omul devine lup pentru om”.

Imensa tragedie suferită de evrei trebuie permanent rememorată, povestită, plânsă, pentru că niciodată să nu mai fie posibilă ura unora împotriva altora, sub nicio justificare.

Și odată cu tragedia evreilor să ne amintim pios și de tragedia romilor, a victimelor comunismului, de toți martirii nebuniei istoriei. Dumnezeu să-i odihnească și să le facă folositoare jertfa!”, a transmis Lucian N. Romaşcanu.

Ziua Internațională de Comemorare a Victimelor Holocaustului

Ziua Internațională de Comemorare a Victimelor Holocaustului este ziua de 27 ianuarie din fiecare an și este prima comemorare universală a victimelor Holocaustului. Această comemorare a fost decisă prin Rezoluția Adunării Generale a Națiunilor Unite numărul 60/7 din 1 noiembrie 2005, adoptată la a 42-a ședință plenară.

La 24 ianuarie 2005, în cadrul unei ședințe speciale, Adunarea Generală a Națiunilor Unite a marcat a 60-a aniversare a eliberării lagărelor de concentrare naziste și sfârșitul Holocaustului care a avut ca rezultat uciderea a 6 milioane de evrei europeni și a milioane de persoane de alte naționalități de către regimul nazist german.

27 ianuarie este data la care, în 1945, cel mai mare lagăr nazist de exterminare de la Auschwitz-Birkenau (astăzi în Polonia) a fost eliberat de armata sovietică.

Înainte de rezoluția 60/7, se instituiseră zile naționale de comemorare a Holocaustului, cum ar fi Der Tag des Gedenkens an die Opfer des Nationalsozialismus (Ziua Comemorării Victimelor Național-Socialismului) în Germania, stabilită printr-un decret al Președintelui Germaniei Roman Herzog la 3 ianuarie 1996. Din 2001, 27 ianuarie fusese și Ziua Holocaustului în Regatul Unit.

Comentarii
  • Auschwitz-ul isi schimbase statutul juridic inca din August 1944, cand a avut loc si o inspectie la Birkenau a Crucii Rosii.
    Inspectia respectiva a gasit conditiile de viata in lagar normale pentru timpurile respective.

    Pe 27 Ian. 1945 un detasament al Armatei Rosii a intrat calare in lagarul Auschwitz apoi Birkenau, fiind asteptati la poarta de cativa SS-isti care au ramas sa predea lagarul in buna regula.
    Restul personalului care asigura administratia si paza lagarelor au ales sa fuga din calea rusilor cu cateva zile inainte.

    Pe langa „milioanele de victime” ce sunt comemorate astazi, mai trebuie spus ca rusii, cand au intrat in Auschwitz au gasit un grup de vreo 50 de copii si inca pe atat de femei si bolnavi care au ales sa se predea rusilor.
    Restul detinutilor, cateva sute, fugisera din calea rusilor cu cateva zile inainte de 27 Ianuarie 1945. A fost ceea ce mai tarziu a s-a numit in propaganda oficiala Marsul Mortii.

    Micul grup de detinuti pe care l-au gasit rusii la Auschwitz pe 27 Ian.145 – cca. 150 de copii, femei, bolnavi – a mai fost tinut cate zile pe loc, apoi a fost mutat in orasul din apropiere, Cracovia, in conditii de spitalizare si aziluri amenajate, au primit haine civile.
    Peste vreo trei saptamani, rusii si-au dat seama ca momentul istoric al eliberarii Aushwitz-ului nu a fost inregistrat.
    Drept urmare, cativa copii si detinuti au fost imbracati din nou in zeghe, adusi inapoi la Auschwitz si filmati printre gardurile de sarma ghimpata.

    Filmuletul respectiv impreuna cu filmul americanilor regizat la Bergen Belsen, ramas celebru in istoria propagandei prin mormanele de cadavre impinse la groapa cu buldozerul, au fost mai apoi admise drept principala proba in Procesul de la Nuremberg.
    De mentionat ca la Auschwitz rusii nu au gasit si deci nu au putut filma nici cadavre arse, nici gropi comune, nimic incriminatoriu.
    Cam asta se comemoreaza pe 27 Ianuarie ca holocaust.

Adauga un comentariu