Actualitate

Ministrul Culturii nu este de acord cu toate restricțiile impuse odată cu redeschiderea teatrelor și cinamatografelor

Publicat: 30 aug. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Ministrul Culturii nu este de acord cu toate restricțiile impuse odată cu redeschiderea teatrelor și cinamatografelor
Ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu

Bogdan Gheorghiu, ministrul Culturii a vorbit despre măsurile care vor fi adoptate în teatre și cinematografe. Persoanele care vor să participe la evenimente culturale, la galerii, muzee și cinematografe trebuie să respecte o serie de reguli pentru a preveni răspândirea pandemiei de coronavirus. Guvernul Orban a decis a scenariile producșiilor artistice și ale spectacolelor să se schimbe.

Se va încerca evitarea contactului între actori. Conform ordinului emis de Ministerul Culturii, actorii care se află la o distanță de mai puțin de un metru și jumătate nu vor putea interacționa mai mult de 15 minute. De asemenea, cei care au peste 65 de ani nu trebuie folosiți ca prezență îndelungată în filmările care se vor produce la noi în țară. Același lucru este valabil și pentru spectacole.

Scenele filmate în interior, la care iau parte mai multe de zece persoane, vor putea fi realizate doar dacă se respectă distanțarea fizică. Bogdan Gheorghiu a afirmat că nu este de acord cu foarte multe dintre aceste restricții și a menționat că ele au fost impuse de Institutul Național de Sănătate Publică (INSP).

Bogdan Gheorghiu: Cu multe dintre restricții nici eu personal nu am fost de acord

”Aceste restricţii care au stârnit polemici încă din luna iulie când au fost reglementate pentru reluarea repetiţiilor, sunt recomandările obligatorii venite de la INSP (Institutul Naţional pentru Sănătate Publică). Ţin să vă spun că cu multe dintre ele nici eu personal nu am fost de acord, dar am fost nevoiţi să le interăm în ordinul de ministru pentru că suntem obligaţi. Avem un partener în Ministerul Sănătăţii legat de ceea ce înseamnă elaborearea acestor norme, dar nu aceeaşi flexibilitate am găsit-o şi la INSP când am încercat să explicăm că aceste norma general valabile ar trebui un pic adaptate mediului artistic, dar până acum nu am avut înţelegere.

Am avut diferite discuţii, atât cu artiştii, cât şi cu managerii. Pe unele am reuşit să ni le asumăm şi să facem modificările cerute, dar acolo nu am putut, sigur că ordinul a rămas în forma iniţială”, a spus precizat ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu.

Nelu Tătaru vorbește despre noile reguli pentru deschiderea restaurantelor

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, vorbește despre noile reguli pentru deschiderea restaurantelor. Nelu Tătarususține că s-a dorit introducerea acestei măsuri încă din luna iunie și era stabilit și protocolul pentru această măsură.

„Noi, încă din luna iunie, pregătisem niște reguli pentru redeschiderea restaurantelor, având atunci în plan ca la 1 iulie să se redeschidă și restaurantele. Având în vedere evoluția, nu s-a mai putut face acest lucru“, a declarat Nelu Tătaru.

Nelu Tătaru vorbește despre noile reguli pentru deschiderea restaurantelor

Ministrul Sănătății a precizat că printre regulile ce se vor impune la redeschiderea restaurantelor se numără distanțarea între mese sau numărul de persoane la masă.

„Regulile rămân aceleași, regulile de distanțare între mese, la masă. Discuțiile cu HoReCa au fost stabilite la o masă da, o masă nu, pentru a nu avea o problemă cu distanțarea dintre mese. Am discutat și creșterea numărului de persoane de la 4 la 6, dar păstrând aceeași distanță. Unitățile hoteliere pot primi în interior, pentru masă, toți oamenii cazați în acel hotel, indiferent de zona în care se află acesta. În Hotărârea CNSSU s-a luat decizia că restaurantele vor fi deschise în interior doar în localitățile unde este o incidență de sub 1,5 la suta de mii de locuitori. Pentru cei care sunt cazați în hoteluri, acest indice nu se aplică”, a menționat Nelu Tătaru.

 

Adauga un comentariu