National

Ministrul de Externe, declaraţie referitoare la criza din Iran: „E nevoie de un nou acord nuclear”

Publicat: 15 ian. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Ministrul de Externe declaraţie referitoare la criza din Iran E nevoie de un nou acord nuclear
Ministrul de Externe, Bogdan Aurescu

Bogdan Aurescu, ministrul de Externe, a făcut declaraţii referitoare la criza din Iran. Acordul nuclear din prezent încheiat cu statul iranian nu este menţinut. De aceea, după opinia ministrului este necesar un nou acord care să cuprindă şi anumite aspecte balistice. Aurescu a ţinut să sublinieze că Iranul nu deţine un program balistic care să fie supus vreunui control.

„Iată că ieri, statele europene, așa numitul E3 din acordul nuclear au declanșat această procedură de soluționare a diferendelor din acordul nuclear. De asemenea am exprimat poziția conform căreia în cazul în care acordul nu reușește să fie menținut este nevoie totuși de unlt acord care ar trebui să aibă o cuprindere ceva mai largă, nu doar cu privire la aspectele nucleare dar și la aspectele balistice.

Aceste atacuri pe care Iranul le-a efectuat cu rachete balistice asupra bazelor Irakiene care găzduiesc militari ai coaliției împotriva Daesh ne arată că Iranul are și un program balistic care nu este supus în acest moment unui control”, a afirmat Ministrul de Externe Bogdan Aurescu, miercui, în comisiile reunite pentru Apărare și Afaceri Externe.

Iranul este obligat să respecte în totalitate acordul nuclear

Ministrul de Externe a subliniat nevoia unui nou acord nuclear cu Iranul care să cuprindă și aspecte legate de controlul programului balistic. „În opinia mea, ca și în opinia celorlalte state membre ale Uniunii Europene, este foarte important ca Iranul să respecte integral acordul nuclear, acest plan cuprinzător de acțiune. Sigur că în același timp, nu trebuie pierdută din vedere posibilitatea ca să fie activat mecanismul de soluționare a diferendelor, care este prevăzut în acest acord nuclear. Asta a fost poziția pe care și eu și alți colegi am exprimat-o în cadrul reuniunii din 10 ianuarie”, a adăugat Aurescu.

Adauga un comentariu