Ligia Deca, ministrul Educației, spune că orele pierdute din cauza grevei ar putea fi recuperate în anul școlar 2023-2024. Orele au fost finalizate numai la clasele a VIII-a și a XII-a, care susțin examene de final de ciclu. Restu de elevi au rămas cu lecții nepredate și riscă să revină mai repede în bănci din septembrie.
„Ceea ce noi îi rugăm este să nu fim puși în situația să amânăm examenele naționale. Ne dorim să revenim la clasă, protestând și cunoscând drepturile. Acest lucru nu îl putem face decât împreună, gândindu-ne la ce se va întâmpla cu copiii.
Numărul de școli care au încheiat situația la clasa a XII-a urmează să fie centralizat. E 2 iunie. Clasele terminale au terminat de parcurs materia. Pentru celelalte clase vor încerca să facem planificările să putem să recuperăm la începutul anului viitor. Nu există posibilitatea să avem evaluări naționale fără ca profesorii să se întoarcă la școală”, a spus Deca.
Ligia Deca a vorbit și despre soluțiile posibile pentru a evita o criză la Bacalaureat.
„Singura soluție realistă pentru a nu pierde înscrierea în alte sisteme educaționale este păstrarea calendarului actual al Bacalaureatului. De aceea e nevoie să ne întoarcem la școală săptămâna viitoare. Până în 9 iunie vom ști dacă rămânem în calendarul actual”, a spus ministrul.
Ministrul Educației: „Rugăm cadrele didactice să ne ajute să putem finaliza acest an școlar în bune condiții”
Ministrul Educației, Ligia Deca, a anunțat vineri, 2 iunie, într-o conferință de presă, cu privire la structura anului școlar, că până „acum am reușit să ținem sub control calendarul examenelor naționale, nu a fost modificat calendarul probelor”.
„Am prelungit perioada de încheiere a mediilor până pe 9 iunie la fel și perioada de înscriere la Bacalaureat”, a spus ministrul.
„Evaluarea națională începe pe 19 iunie, Bacalaureatul pe 12 iunie. Este foarte important, pentru a putea rămâne în acest calendar, să ne putem întoarce cu toții în clase săptămâna viitoare. Dacă acest lucru nu se va întâmpla, va trebui să ne gândim la prelungiri pentru închiderea situațiilor școlare și reprogramări ale examenelor.
Putem avea dialog pentru alte chestiuni care vizează respectul pentru cadrele didactice în cadrele anunțate de domnul prim-ministru ieri – la Ministerul Muncii și la Ministerul Educației.
Multe din solicitările pe care dumnealor le au se rezolvă tehnic, prin dialog bilateral și pot fi rezolvate prin contractul colectiv de muncă și legea salarizării.
Rugăm cadrele didactice să ne ajute să putem finaliza acest an școlar în bune condiții!”, a spus Ligia Deca.
Si elevii ce fac cu vacantele programate impreuna cu parintii inainte de greva si cele fortate prin reprogramarea facuta de profesori. Pana la urma castiga profesorii si pierd elevii si parintii,asta insemnand ca profesorii s-au gandit numai si numai la ei, au folosit invataturile numai si numai in favoarea lor.Pe cand invataturile si pentru toti ceilalti?
Pana la urma profesorii vor fi platiti pe timpul grevei si vor fi platiti si pentru recuperarea pe care o vor face elevii in 2023-2024,bineinteles cu salariile marite.Elevii in schimb duc tot greul,cand invata cand nu invata.Se stie ca daca nu ai o anumita ,frecventa ,continuitate intr-o activitate…
Da,in loc de 20 de ore vor recupera 50 de ore,cam asta ar fi proportia.Cu siguranta vor recupera scriptic mult mai multe ore.Astfel va mai creste un pic si bunastarea dascalilor,pe salariile noi.Succes dascalilor!
Ce castig au elevii si parintii,dar mai ales elevii?Oare intereseaza pe cineva?
Doamna ministru,va rog sa rezolvati o problema simpla impreuna cu profesorii din sistem,poate fi intrebat si domnul profesor de fizica educata Iohanis;Care raspuns este adevarat? ; 6 case- 1casa=
a) 6 case,
b) 5 case,
c)alt rezultat
Asta e proasta