Ministrul Educației, Daniel David, a răspuns memoriului înaintat de decanii Facultăților de Istorie din țară.
În cadrul unei transmisiuni live din 6 februarie, acesta a lansat un apel către mediul educațional pentru adoptarea unui „model nou de a face istoria”, subliniind că dezbaterea nu ar trebui să se concentreze exclusiv pe numărul de ore, ci pe eficiența modului de predare
„Participați serios la dezbateri, dar citiți planurile-cadru, și atunci vom găsi soluții bune în final. Ca model puteți să luați ceea ce s-a întâmplat cu istoria, unde primele reacții au fost foarte critice, până când le-am spus colegilor din istorie că nu mă ajută critica. Aștept să văd un model nou de a face istoria, fiindcă noi nu mai putem continua, nu numai în zona istoriei, ci în cadrul tuturor disciplinelor, cu modelele pe care le avem acum”, a declarat Daniel David, ministrul Educației.
Acesta a precizat că este deschis la alocarea unui număr mai mare de ore, cu condiția ca modelul propus să fie unul eficient.
„Bătălia mea, ca ministru, nu este pe numărul de ore. Dacă modelul este bun, putem să alocăm oricâte ore sunt necesare pentru ca acesta să funcționeze”, a explicat Daniel David, ministrul Educației.
Totodată, Daniel David a subliniat necesitatea unor denumiri mai clare în programa de Istorie, sugerând că „Istoria românilor” sau „Istoria României” ar trebui să înlocuiască termenii generali. De asemenea, a afirmat că istoria națională nu ar trebui să fie predată exclusiv în clasa a XII-a, când elevii de la profilele Reale, Tehnologice și Vocaționale se concentrează mai ales pe materiile pentru Bacalaureat.
Și profesorii Facultății de Istorie din Iași și-au exprimat dezacordul legat de reducerea orelor de istorie pentru elevii de liceu
Facultatea de Istorie a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași se numără printre instituțiile care au reacționat puternic la noile propuneri de planuri-cadru, exprimându-și „dezacordul profund” față de eliminarea Istoriei și Geografiei din trunchiul comun pentru clasele a XI-a și a XII-a.
Conform proiectului Ministerului Educației, aceste discipline ar urma să fie înlocuite de „Istoria comunismului” și „Istoria evreilor. Holocaustul”, o schimbare care, în opinia profesorilor de la Iași, nu poate asigura o înțelegere profundă a trecutului.
„Istoria reprezintă atât una din garanțiile formării individuale a viitorilor cetățeni ai acestei țări, cât și un element fundamental al identității naționale. O Românie educată nu poate exista fără învățarea disciplinei Istorie în fiecare an de studiu și în cadrul fiecărei specializări sau profil, iar istoriile ca experiențe dureroase, din care trebuie să tragem învățăminte, nu pot fi înțelese și aprofundate fără o încadrare în contextul mai larg pe care îl constituie ISTORIA”, au transmis reprezentanții Facultății de Istorie din Iași.
În acest context, profesorii ieșeni fac apel la facultățile de profil din țară, inspectoratele de specialitate, profesorii, cercetătorii, muzeografii, arhiviștii și absolvenții de Istorie să se solidarizeze pentru a susține un memoriu adresat Ministerului Educației.
Ministrul Educației, Daniel David, a răspuns memoriului înaintat de decanii facultăților de Istorie din țară privind modificările ce vizează disciplina Istorie în programa școlară.