Actualitate

Ministrul Educației, despre campania de vaccinare: „Peste jumătate dintre profesorii din preuniversitar nu vor să se vaccineze“

Publicat: 14 ian. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Ministrul Educației despre campania de vaccinare Peste jumătate dintre profesorii din preuniversitar nu vor să se vaccineze
Ministrul Educației și Cercetării, Sorin Mihai Cîmpeanu, a discutat despre propunerea sa pentru Ministerul Sănătății în legătură cu desfășoarea orelor de educație fizică

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a vorbit joi, 14 ianaurie, despre campania de vaccinare anti-COVID-19 în România. Sorin Cîmpeanu a susținut că ponderea angajaților din învățământul preuniversitar care s-au arătat până acum disponibili să se vaccineze anti-Covid-19 se apropie de 50%. În sistemul de învățământ universitar ponderea este de 60%.

Sorin Cîmpeanu a spus că aproape jumătate dintre angajații din sistemul preuniversitar s-au arătat până acum disponibili să se vaccineze.

„Noi am inițiat o interogare a întregului sistem. Întrebarea a fost adresată tuturor celor 340 de mii de membri ai sistemului național de educație. Până în momentul de față, învățământul preuniversitar se apropie, deci în momentul acesta, data limită este vineri, 15 ianuarie, orele 16, până în acest moment, personalul din sistemul de învățământ preuniversitar se apropie de 50% cu privire la disponibilitatea de vaccinare, fără ca aceste răspunsuri să constituie o obligație legală de vaccinare, iar în sistemul de învățământ universitar suntem deja la 60%“, a declarat Sorin Cîmpeanu.

Ministrul Educației: „Orice persoană vaccinată din sistemul de învățământ va însemna o diminuare a riscului de transmitere a acestui virus“

Sorin Cîmpeanu este de părere că o vaccinare masivă a cadrelor didactice poate duce la o diminuare a riscului de infectare în rândul elevilor.

„Orice persoană vaccinată din sistemul de învățământ va însemna o diminuare a riscului de transmitere a acestui virus, deci practic, va însemna o diminuare a riscului la care sunt supuși elevii și profesorii“, a menționat Sorin Cîmpeanu.

Câți profesori se vor vaccina împotriva COVID-19 în județul Iași

Conform USLIP Iași, la nivelul judeţului Iași se vor vaccina împotriva COVID-19 un procent de peste 45% dintre angajaţii din învăţământul preuniversitar. Procentul este unul peste media de la nivel naţional.

Peste 12.000 de angajaţi din Iași care se vor vaccina împotriva COVID-19. Din numărul total, aproximativ 4.000 de persoane sunt cadre didactice, peste 500 personal didactiv auxiliar, iar peste 1.000 de persoane care fac parte din personalul nedidactic.

„În judeţul Iaşi, din 12.643 angajaţi ai învăţământului preuniversitar au cerut să se vaccineze un număr de 5.740, ceea ce reprezintă un procent de 45,40%.

Dintre aceştia, 4.198 sunt cadre didactice care doresc să se vaccineze, în procent de 46,386%, personal didactic auxiliar în număr de 532, reprezentând un procent de 48,762% şi personal nedidactic – 1.010, în procent de 40.367%“, se arată într-un comunicat USLIP Iași.

Autoritățile ieșene au pregătit pentru cea de-a doua etapă de imunizare 19 puncte de vaccinare anti-Covid-19. Vineri, 15 ianuarie, va ajunge o nouă tranșă de dozele de vaccin Pfizer, iar duminică, 17 ianuarie, vor fi distribuite în centrele fixe din județul Iași. Altfel, în județul Iași, de pe data de 27 decembrie 2020 și până pe 13 ianuarie 2021, au fost vaccinați anti-Covid-19 un număr de 7.558 de persoane.

Începe școala în fizic de pe 8 februarie?

Despre eventuala redeschidere a școlilor pe 8 februarie, ministrul Educației spune că o decizie va fi luată în cel mai scurt timp pentru ca elevii și părinții să aibă timp să pregătească începerea în format fizic a școlii.

„Decizia va fi luată, punând la masă expertiza din Educație cu expertiza din Sănătate, pentru că este foarte îngustă fâșia dintre dreptul fundamental la educație și dreptul fundamental la sănătate și decizia va fi anunțată cât mai repede cu putință, oricum în luna ianuarie, rămânând practic cel puțin o săptămână până la data de 8 februarie, pentru ca școlile, profesorii, elevii, părinții să aibă suficient timp în vederea pregătirii începerii școlii în format fizic, acolo unde se va putea”, a mai spus ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu.

Adauga un comentariu