Actualitate

Ministrul Educației, despre teze: „Anul acesta s-ar putea renunța!“

Publicat: 26 oct. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Ministrul Educației despre teze Anul acesta s-ar putea renunța
Monica Anisie, ministrul Educației

Ministrul Educației, Monica Anisie, a vorbit despre tezele pe care le susțin elevii din clasele V – XII. Monica Anisie a declarat că se ia în calcul varianta ca în acest an școlar să se renunțe la teze. În prezent, 2500 de școli din România sunt acum în scenariul roșu.

Potrivit ministrului, nu este exclus ca în acest an școlar, elevii de gimnaziu și de liceu să nu mai dea tezele semestriale.

Rămâne de văzut dacă o asemenea decizie de eliminare a tezelor va fi descentralizată, luată doar în județele și școlile unde se impune sau dacă va fi aplicată la nivel național.

“Vom lua măsurile care se impun în funcție de situația creată, etapă cu etapă. Dacă va fi necesar, vom lua măsuri. Exact cum am făcut și în primăvară, când am luat decizia de a elimina tezele pentru că nu exista posibilitatea de a susține aceste examene”, a declarat Monica Anisie.

Măsurile se vor decide etapă cu etapă și vor viza doar anul școlar 2020 – 2021. Mai mult, ar putea apărea modificări și în privința organizării olimpiadelor școlare, astfel că acestea s-ar putea desfășura exclusiv online.

Dacă vor fi luate măsuri, acestea vor fi incluse într-un ordin de ministru.

Monica Anisie, despre Strategia de Digitalizare a şcolii romaneşti

Ministrul Educației a anunțat parteneriate cu specialişti în IT care vor ajuta profesorii să folosească tabletele, internetul, dar și aplicaţii pentru predarea online.

„Pe toată perioada vacanței de vară, am desfășurat programe de formare pentru profesori pentru a preda online. În prezent, se lucrează pentru adaptarea programei la învățământul online. Nu s-a luat încă o decizie, dar vom ieși să spunem cum anume se va desfășura predarea și evaluarea în online”, a precizat Monica Anisie.

Biblioteca Virtuală şi platforma E-learning, funcționale din noiembrie

De asemenea, ministrul Educației a vorbit despre Biblioteca Virtuală, dar şi despre platforma E-learning. Acestea ar putea fi funcționale din luna noiembrie.

„Din 2011, în legea Educației, este prevăzut să se realizeze Biblioteca Virtuală. Deja ne aflăm la momentul la care s-au evaluat ofertele, pentru că au fost contestații. Pe baza hotărârii CNSC, termenul limită este 18 noiembrie. Până atunci, trebuie să facem lucrul acesta. Ministerul Educației s-a mișcat în 2020, față de anii trecuți. Îl invit pe Rareș să vină alături de ME și să realizăm împreună Biblioteca Virtuală și platforma E-learning”, a menționat Monica Anisie.

Când ajung de fapt tabletele la elevi

Un subiect intens dezbătut în ultima perioadă și care a născut multe reacții negative este cel legat de tabletele pentru elevi. Deși se vorbește despre distribuirea acestora încă din luna august, cele 250.000 de tablete promise de autorităţi ar putea ajunge la elevi până la finalul lunii decembrie, a anunţat Monica Anisie.

„Banii pentru cele 250.000 de tablete au fost alocați în funcție de cifrele furnizate de inspectoratele școlare, după ce am făcut o interogare în luna martie. Achiziția nu este finalizată pentru etapa a III-a. Mai avem două loturi pentru care acum se licitează. Am prevăzut și pentru București și pentru celelalte județe necesarul pe care inspectoratele școlare le-au primit de la școli. Am aflat întâmplător că aceste tablete nu au fost distribuite. Având în vedere că se anunța posibilitatea intrării în scenariul roșu, am solicitat prefectului o întâlnire. La acea întâlnire, am aflat că aceste tablete nu au fost distribuite. Inspectorii mi-au spus că nici nu știau că au ajuns în depozitul Inspectoratului general. Vor primi tablete și elevii care au solicitat ulterior aceste dispozitive”, a menționat Monica Anisie.

Gafă de proporții: Elevii care nu au curent electric să privească lecțiile de la televizor!

Ministrul Educației le-a recomandat elevilor care trăiesc în gospodării fără curent electric și care nu pot folosi gadget-uri, să privească emisiunile de tele-școală de la postul de televiziune TVR.

„S-au luat și astfel de măsuri încă din perioada în care am fost în situația de urgență. Cu toții am stat acasă și am desfășurat cursurile în sistem on-line. Acolo unde nu a existat această posibilitate, unitatea de învățământ a asigurat materiale de lucru pentru copii în așa fel încât să continue învățarea. Mai mult decât atât, Ministerul Educației a realizat în parteneriat cu televiziunea română programul tele-școală, prin care am continuat pregătirea elevilor pentru examenele naționale”, a spus Monica Anisie.

Adauga un comentariu