Actualitate

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, invitat în Parlament pentru a da explicaţii despre viitorul mineritului în România

Publicat: 22 iun. 2021
Ministrul Energiei Virgil Popescu ține un discurs la Guvern
Ministrul Energiei Virgil Popescu, este chemat în Parlament pentru a da explicații referitor la viitorul mineritului în România

La solicitare parlamentarilor AUR, Virgil Popescu va fi prezent în Parlament la ” Ora Guvernului”. Ministrul Energiei a fost solicitat să dea explicaţii despre viitorul mineritului în România.

Situaţia mineritului în România este una precară. De-a lungul ultimelor luni, în țară sute de mineri au protestat . Aceștia sunt nemulţumiţi de deciziile luate de Guvern.

Ministrul Energiei, Virgil Popescu este chemat în Parlament

Conform datelor existente până la această oră, ministrul Energiei este chemat în plenul Camerei Deputaților la ” Ora Guvernului”. Virgil Popescu va fi prezent marți, începând cu ră 16.00. Solicitarea a fost adresată de parlamentarii AUR. Tema care va fi dezbătută se intitulează ” Lămurirea viitorului mineritului de cărbune şi uraniu în România şi apariţia de companii private în Planul Naţional de Rezilienţă şi Redresare trimis Comisiei Europene”.

Vă aducem aminte faptul că sute de mineri au început să protesteze în minele din România. De exemplu, la Suceava, minerii s-au blocat voluntar în subteran în semn de protest pentru că nu și-au primit drepturile salariale.

Muncitorii de la mina de uraniu din Crucea, județul Suceava, singura din România, precizează faptul că nu și-au mai primit salariile încă de la începutul anului 2021

”Nu am fost contactat nici de reprezentanții Ministerului Energiei, nici de cei ai sindicatelor. Pentru mine este clar că mingea este în terenul celor de la Ministerul Energiei, care trebuie să ia o decizie. Iau în calcul și o deplasare la Crucea pentru discuții cu oamenii nemulțumiți, dar sper că situația se va rezolva pe cale amiabilă”, a precizat Iulian Cimpoeșu, prefectul Județului Suceava.

România sub semnul protestelor făcute de mineri

Acţiunea de la Suceava nu este singulară. În ultimele luni, minerii din Valea Jiului sau din Târgu Jiu au protestat şi ei. Minerii de la mina Lupeni s-au blocat în interior spunând că nu şi-au primit drepturile salariale la timp.

Nemulţumiţi de salarii dar şi de vârsta de pensionare au fost şi minerii din Tg. Jiu. Aceştia au protestat mai ales din pricina faptului că, conform spuselor lor, în Parlament există un proiect de legere referitor la vârsta de pensionare. Proiectul stă în sertare iar acest lucru aduce un prejudiciu pentru ei mai ales din cauz faptului că majoritatea artiştilor beneficează de privilegii iar ei nu:

„Avem un proiect de lege în Parlamentul României legat de vârsta de pensionare și stă prin sertare, când anumite categorii de persoane cum ar fi artiștii și muzicienii beneficiază de condiții speciale. Noi nu putem ca mineri și energeticieni, prin condițiile de muncă pe care le avem, să avem și noi un privilegiu prin legea pensiilor pe care vrem să o promovăm”, a adăugat Păuna.

Adauga un comentariu