Prima pagină » Actualitate » Ministrul Finanțelor, Adrian Câciu, declarații ce privesc ratele românilor. De cand își pot amâna cetățenii datoriile – LIVE VIDEO
Ministrul Finanțelor, Adrian Câciu, declarații ce privesc ratele românilor. De cand își pot amâna cetățenii datoriile - LIVE VIDEO

Ministrul Finanțelor, Adrian Câciu, declarații ce privesc ratele românilor. De cand își pot amâna cetățenii datoriile – LIVE VIDEO

27 iul. 2022, 12:30,
în Actualitate

În timpul declarațiilor de presă susținute la finalul ședinței de guvern de miercuri, 27 iulie, ministrul Finanțelor Adrian Câciu a menționat  faptul că ratele la creditele ipotecare ale românilor pot fi suspendate pe cel mult 9 luni.

Totodată, ministrul Finanțelor Adrian Câciu a anunțat că instituția pe care o conduce și Ministerul Muncii fac o analiză a impozitării sistemului de pensii, vorbind de posibilitatea creșterii pragului până la care pensiile sunt scutite de impozit.

În prezent respectivul prag este stabilit la 2.000 de lei.

„Sistemul public de pensii nu este impozitat până la valoarea de 2.000 de lei. Lucrurile aşa vor rămâne, analizăm să vedem dacă această valoare neimpozabilă poate fi crescută, având în vedere că această scutire de impozit a intervenit în anul 2017, între timp, lucrurile au evoluat din perspectiva inflaţiei”, a spus Câciu.

Ministrul Câciu spune că analiza invocată va fi discutată în coaliția de guvernare, și că „până în toamnă lucrurile vor fi lămurite”.

Anunţul făcut de ministrul Finanțelor, Adrian Câciu

Normele metodologice ale actului care dă posibilitatea amânării plății ratelor pe o perioadă de până la nouă luni au fost aprobate, miercuri, 27 iulie, în şedinţa de Guvern, a anunțat ministrul Finanțelor Adrian Câciu. Prevederile amintite se adresează persoanelor juridice şi fizice afectate de criză.

Debitorii vor trebui să prezinte băncii o declarație pe propria răspundere cu privire la faptul că au înregistrat o creștere cu minimum 25% a cheltuielilor medii lunare, ca urmare a creșterii prețurilor în contextul crizei actuale, în ultimele trei luni anterioare solicitării suspendării obligațiilor de plată comparativ cu perioada similară a anului 2021.

Pentru debitorii persoane juridice se prevede prezentarea unei declarații pe propria răspundere privind afectarea, în sensul scăderii, cu minimum 25%, a mediei rezultatelor lunare pe ultimele 3 luni anterioare solicitării suspendării obligațiilor de plată comparativ cu perioada similară a anului 2021.

În situația debitorilor care nu au o perioadă similară de raportare în anul 2021, fiind înființați cu mai puțin de un an în urmă, analiza se va realiza prin raportare la media rezultatelor de la înființare, privind angajamentul de a nu distribui/plăți dividende și de a nu acorda sau rambursa credite către acționari pe perioada aplicării facilității de amânare la plată cu excepția întreprinderilor publice așa cum sunt definite în Ordonanța de urgență nr. 109/2011.

Creditorii trebuie să se asigure că respectivii debitori nu au înregistrat incidente de plată la Centrala Incidentelor de Plăți.

Dobânzile amânate vor fi capitalizate la soldul creditului existent la finele perioadei de suspendare, singura excepție prevăzută fiind pentru dobânzile amânate la plată aferente creditelor ipotecare acordate persoanelor fizice prin programul Noua Casă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`