International

Ministrul german al Apărării condamnă afirmația „nefericită” a lui Emmanuel Macron despre a nu fi „vasalul” SUA

Publicat: 13 apr. 2023
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Ministrul german al Apărării condamnă afirmația nefericită a lui Emmanuel Macron despre a nu fi vasalul SUA
Ministrul german al apărării condamnă afirmația „nefericită” a lui Emmanuel Macron despre a nu fi „vasalul” SUA

Ministrul german al Apărării, Boris Pistorius, a apreciat joi ca „nefericită” declaraţia preşedintelui francez Emmanuel Macron potrivit căreia a fi „aliat” al Statelor Unite nu înseamnă a le fi „vasal”, transmite AFP.

Întrebat de televiziunea publică germană ZDF despre afirmaţia preşedintelui francez, ministrul german, aflat într-o vizită în Mali, a spus că o găseşte „nefericită”.

„Noi nu am fost niciodată în pericol să fim sau să devenim un vasal al Statelor Unite”, a spus Pistorius.

Boris Pistorius: „Nu ne ajută să ne divizăm sau ne lăsam divizaţi”

El este primul membru al guvernului german care se exprimă public cu privire la afirmaţiile lui Macron, ce par că au provocat preocupare în rândul aliaţilor Franţei.

Asumându-şi integral declaraţiile controversate despre Taiwan făcute publice duminică, Emmanuel Macron a afirmat miercuri, într-o conferinţă de presă la Amsterdam, că a fi „aliat” al Statelor Unite nu vrea să însemne a fi „vasalul” lor.

Ministrul german Pistorius, membru al Partidului Social Democrat (SPD) şi un apropiat al cancelarului Olaf Scholz, a mai spus joi că, „pe viitor, trebuie să fim capabil să vorbim în calitate de Uniune Europeană pe planul politicii externe şi, de asemenea, pe planul politicii de securitate’. Cu toate acestea, ‘a găsi poziţii proprii în acord cu cele ale Statelor Unite este de datoria noastră”, a adăugat el.

„Nu ne ajută să ne divizăm sau ne lăsam divizaţi pe poziţii diferite. În cele din urmă, aceasta ajută doar politică externă chineză”, a continuat ministrul german.

Macron visează la o „autonomie strategică” a Europei

Pledând pentru ca „autonomia strategică” să fie „lupta Europei”, Macron a atras atenția asupra „unei accelerări a tulburărilor duopolului” China-SUA, cu riscul de a nu mai avea „nici timpul şi nici mijloacele de a finanţa” această „autonomie strategică”.

Drept răspuns la declarațiile lui Emmanuel Macron, Mateusz Morawiecki susține că autonomia strategică înseamnă, de fapt, „să-ţi tragi un glonţ în picior”.

„Autonomia europeană, sună şic, nu-i aşa? Dar asta înseamnă schimbarea centrul de gravitaţie spre China şi ruperea legăturilor cu SUA”, a afirmat el.

„Nu reuşesc să înţeleg prea bine conceptul de autonomie strategică dacă acesta vrea să însemne, de fapt, să-ţi tragi un glonţ în picior”, a spus şeful guvernului polonez, vorbind despre o „eroare dramatică”.

Adauga un comentariu