Prima pagină » Actualitate » Ministrul Marcel Boloș se încurcă în declarații: „Este exclus și o tâmpenie această chestiune cu turnătoria”
Ministrul Marcel Boloș se încurcă în declarații:

Ministrul Marcel Boloș se încurcă în declarații: „Este exclus și o tâmpenie această chestiune cu turnătoria”

23 nov. 2023, 16:39, 1 ,
în Actualitate

Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, a declarat joi, 23 noiembrie, într-o conferință de presă la Guvern, că este „o tâmpenie” să se spună că încurajează turnătoria fiscală, după ce a spus că ar vrea să ofere recompense celor care îi denunță pe evazioniști.

„Întâi de toate, s-a înțeles greșit că ar fi vorba de turnători și delaționiști. Nu este vorba de așa ceva, este un model american și dacă vreți cu inspirație din modelul german, în care și-au pus în implementare mecanisme de avertizare a integrității fiscale (…) Este exclus și o tâmpenie această chestiune cu delațiunea și turnătoria. Eu îl văd ca pe un instrument extrem de serios.

Într-o problemă extrem de serioasă, cum este cea de evaziune fiscală, avem nevoie de o strategie serioasă și de un pachet de măsuri coerente în care România să aibă de câștigat. Avem de finanțat marile servicii publice, educație, sănătate, protecția socială și nu ne putem juca cu aceste fenomene (…) Deci sunt adeptul acestui mecanism, acestui intrument informatic, am spus SUA, am spus Germania că îl folosesc, Franța, Canada, Australia, și-au creat mecanisme specifice să aducă bani la buget”, a adăugat ministrul Marcel Boloș.

Ministrul Finanțelor a precizat: „Nu avem treabă cu delațiunea și turnătoria, mi-a venit să râd când am văzut aceste lucruri duse într-un ridicol de neexplicat”.

Ministrul Finanțelor vrea să ofere recompense celor care îi denunță pe evazioniști

Ministrul de Finanţe a anunțat la începutul săptămânii că vrea să implice românii în combaterea evaziunii fiscale. Cei care semnalează anonim fapte ilicite ar putea primi de la jumătatea anului viitor stimulente financiare.

„Ne gândim să fie un procent din faptă şi din contravaloarea faptei de evaziune pentru că e, până la urmă, e meritul persoanei care a constatat. Dacă sunt mai multe persoane care sesizează aceeaşi faptă, ne putem gândi şi la un sistem de stimulare proporţională”, a anunţat Marcel Boloș, pentru Observator.

Românii vor putea semnala online dacă, spre exemplu, angajatorul face plata parţială pe cartea de muncă sau o firmă nu emite factură fiscală.

Pentru a combate evaziunea fiscală care ajunge la peste 10% din PIB, adică 160 de miliarde de lei, Ministerul de Finanţe digitalizează cu bani europeni instituţiile din subordine.

De la 1 ianuarie, factura electronică va fi obligatorie pentru toate tipurile de tranzacții realizate între firme.

ANAF monitorizează acum plata taxelor cu un sistem informatic vechi, cu peste 400 de aplicaţii independente.

În noul soft, vor fi interconectate milioane de date din cele 660.000 de case de marcat, sistemul e-transport, sigiliul electronic al mărfurilor, facturi electronice şi informaţii contabile.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`