Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a atras atenţia că peste 90 la sută dintre deşeurile care ajung anual în Marea Neagră sunt deşeuri de plastic. Potrivit ministrului, timp de patru zile, începând de luni, comisarii Gărzii de Mediu au dat 93 de amenzi pe litoral, în valoare de 3 milioane de lei.
”Motivul principal pentru care m-am aflat ieri pe plaja Modern din Constanţa a fost acela acela de a prezenta rezultatele acţiunii pe care Comisariatul General al Gărzii Naţionale de Mediu a realizat-o săptămâna aceasta”, a scris ministrul Mediului pe pagina sa de Facebook.
Ministrul Mediului a tras şi un semnal de alarmă privind numărul mare al deşeurilor
De asemenea, ministrul Mediului a tras şi un semnal de alarmă privind numărul mare al deşeurilor care ajung în Marea Neagră.
„În contextul miliardelor de PET-uri care ajung în fiecare an în cel mai bun caz la groapa de gunoi, sau şi mai rău, ajung în pădure, în albiile cursurilor de apă, în natură, în general, am vrut să trag un semnal de alarmă despre prezenţa plasticului în cursurile de apă din România”, a spus ministrul.
Mircea Fechet a arătat că cele mai multe deşeuri care ajung din Marea Neagră sunt din plastic.
”Mai mult de 90% din cantităţile de deşeuri care ajung în fiecare an în Marea Neagră sunt deşeuri din plastic, iar din acest procent, peste 68% înseamnă plastic de unică folosinţă sau PET”, a precizat Fechet Ministrul Mediului a mai anunţat că în doar patru zile, comisarii Gărzii de Mediu au dat amenzi în valoare de 3 milioane de lei.
”Începând de luni, în doar patru zile, comisatii GNM au aplicat 93 de sancţiuni pe litoralul romanesc, cu amenzi însumând 3 milioane de lei”, a adăugat Fechet.
Românii vor plăti garanție de 50 de bani pentru toate recipientele din plastic, sticlă sau aluminiu
Încă de anul trecut, producătorii, importatorii și comercianții de băuturi din România au fost anunţaţi că trebuie să se înregistreze în baza de date a Sistemului de Garanție-Returnare pentru ambalaje.
În caz contrar, aceștia nu vor mai putea să își vândă produsele. Ministrul Mediului susţine că termenul-limită nu este negociabil.
Astfel, din data de 30 noiembrie, românii vor fi obligați să ofere o garanție de 50 de bani pentru peturi.
”Eu sunt 100% convins că românii ca și cetățenii ceilalți se vor conforma. O vor face din spirit civic, dar și pentru că sunt siguri că efortul le va fi răsplătit.
O vor face ca să își recupereze acei 50 de bani opriți garanție”, a declarat Mircea Fechet, Ministrul Mediului.
Decizia îi vizează inclusiv pe administratorii teraselor şi restaurantelor. Cu toţii spun că se vor conforma, chiar dacă ar fi preferat un sistem automatizat de colectare.
Garanția, în cazul lor, se va regăsi cel mai probabil în prețul finit al băuturii.
România se află la coada clasamentului european în privința reciclării selective
Neînregistrarea comercianţilor în baza de date a Sistemului de Garanție-Returnare este sancţionată cu amenzi între 20.000 și 40.000 lei.
Potrivit statisticilor, România se află la coada clasamentului european în privința reciclării selective.
Din cantitatea totală de deșeuri generată anual în țara noastră, doar 12% este colectată selectiv.
Până în 2030, cantitatea de deșeuri reciclabile trebuie să fie de 90%. În caz contrar, România ar putea fi pusă să plătească penalități și amenzi.