Actualitate

Ministrul Muncii nu are soluții pentru părinții care nu au cu cine să-și lase copiii acasă după închiderea școlilor

Publicat: 20 oct. 2020
Violeta Alexandru cu mască
Ministrul Muncii Violeta Alexandru

Ministrul Muncii, Violeta Alexandru nu are nicio soluție părinții care nu au cu cine să-și lase copiii acasă după închiderea școlilor. Începând de astăzi, în toate școlile din București învățământul este exclusiv online.

În aceste condiții, Violeta Alexandru a anunţat că Guvernul urmează să completeze cadrul legal în situaţia închiderii şcolilor.

„Pun în practică ordonanţa de urgenţă care se referă la toate aceste situaţii rezultate din anchetele epidemiologice care identifică în mod clar un focar şi care solicită şcolii să ia măsuri în sensul închiderii activităţii la clasă şi vă spuneam că pun în aplicare laolaltă cu celelalte măsuri active acest cadru legal pe care îl avem în vigoare. Ne pregătim să-l completăm pentru situaţiile apărute şi în şedinţa de Guvern. Următoarele modificări vor cuprinde şi alte situaţii pe care comitetele judeţene pentru situaţii de urgenţă trebuie să şi le asume”, a spus Violeta Alexandru.

Ministrul Muncii: „Nicio lege nu se aplică retroactiv“

Ministrul Muncii a recunoscut indirect că nu are nicio soluție pentru părinți acum. Violeta Alexandru a spus că noile măsuri nu vor fi aplicate retroactiv.

„Nicio lege nu se aplică retroactiv. Dincolo de hotărârile de Guvern, baza pe care o avem pentru orice modificare o reprezintă hotărârile comitetelor judeţene pentru situaţii de urgenţă”, a precizat Violeta Alexandru.

Școlile din București, în scenariul roșu

Bucureștiul a intrat de astăzi, 20 octombrie, în scenariul roșu după ce, în premieră de la declanșarea crizei sanitare, a fost depășit pragul de 3 cazuri de COVID la mia de locuitori.

În consecință, școlile, restaurantele, teatrele și cinematografele se vor închide. Iar masca de protecție devine obligatorie peste tot, inclusiv în spațiile publice deschise.

Toate deciziile au fost fi bătute în cuie la întrunirea Comitetului Municipal pentru Situații de Urgență (CMSU). Astfel, s-a decis ca începând cu ora zero din data de 20 octombrie 2020 să fie suspendată activitatea didactică pentru grădiniţe, şcoli şi licee din București. Decizia nu se aplică la creșe, after-school-uri și universități.

”Ne referim la activitatea didactică față în față. A fost interzisă activitatea în cinematografe, săli de spectacole, evident. S-a instituit obligația purtării măștii în toate spațiile publice. Ne referim și la copii care au împlinit vârsta de 5 ani.” – a declarat Mariana Țipișcă, purtător de cuvânt al Prefecturii Capitalei.

Și la Craiova învățământul se face doar online

Orașul Craiova a depășit rata de infectare de 3 la mia de locuitor și intră în scenariul roșu, potrivit unei hotărâri a Comitetul pentru Situaţii de Urgenţă (CJSU) Dolj.

În aceste condiții, elevii vor învăța de marți, 20 octombrie, exclusiv online, iar masca a devenit obligatorie în toate spațiile publice deschise, excepții făcând copiii cu vârsta sub 5 ani.

În plus, restaurantele, cafenelele, cinematografele, sălile de spectacol și sălile de jocuri de noroc se închid. Se interzice și organizarea spectacolelor și a festivalurilor în aer liber.

Cluj-Napoca se pregătește să intre în scenariul roșu

Al doilea oraș care se pregătește pentru măsuri similare este Cluj Napoca. Comitetul Județean pentru Situații de Urgență se va reuni pentru a lua decizia în legătură cu noi restricții care vor trebui să intre în vigoare.

Municipiul ar urma să intre în scenariul roșu, impus de Guvern, care prevede trecerea școlilor în online, închiderea restaurantelor în interior, sistarea activității cu publicul pentru cinematografe și sălile de spectacole și obligativitatea purtării măștii în toate spațiile publice deschise, inclusiv pe stradă.

Adauga un comentariu