Fondul Monetar Internaţional (FMI) estimează cheltuielile rezultate din aplicarea noii Legi a pensiilor la aproximativ 0,5% din PIB în 2024, şi adiţional 1% din PIB începând cu 2025, potrivit informaţiilor furnizate AGERPRES de surse guvernamentale.
Ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu, neagă zvonurile și susține că România nu e monitorizată de FMI în acest sens.
„România nu e monitorizată de FMI. Vă rog să-mi dați voie să mă îndoiesc. Inclusiv noi, la ministerul Muncii, am avut repreznetanți ai FMI cu care am discutat în septembrie. Dar oficial eu nu am văzut nimic de la FMI în sensul acesta”, a spus ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu, la postul Digi24.
Context
FMI estimează cheltuielile rezultate din aplicarea noii legi a pensiilor la 0,5% din PIB, în 2024, informează Agerpres.
Misiunea FMI pregăteşte, în urma vizitei în România, raportul final în baza articolului IV, pe care urmează să îl prezinte în board, pe tema situaţiei financiare a României şi, ca urmare a apariţiei proiectului de lege, acesta va cuprinde un paragraf care va sublinia că „proiecţia prezentată în raport nu include cheltuielile rezultate din aplicarea noii legi a pensiilor, estimate la aproximativ 0.5% din PIB în 2024, şi adiţional 1% din PIB începând cu 2025″, a precizat sursa citată.
De asemenea, se va menţiona că aceste cheltuieli suplimentare implică o traiectorie a deficitului inconsistentă cu consolidarea bugetară şi atingerea ţintei de 3% din PIB. Sursa citată a mai semnalat că reprezentanţii FMI subliniază că este necesar ca această componentă a legii care implică aceste cheltuieli „să fie reconsiderată, sau implementarea legii în forma propusă să fie reconsiderată”.
2024 va fi primul în care un Guvern va acorda două creşteri ale pensiilor
Legea pensiilor a fost adoptată joi de Guvern.
Potrivit ministrului Muncii, Simona Bucura Oprescu, anul 2024 va fi primul în care un Guvern va acorda două creşteri ale pensiilor, una cu rata inflaţiei plus 50% din creşterea reală a câştigului salarial mediu brut, iar cealaltă prin recalculare.
Ea a afirmat joi că impactul suplimentar faţă de majorarea care era în legea actuală, cu recalcularea din septembrie până în decembrie 2024, se ridică la 10 miliarde de lei.