National

Ministrul Raluca Turcan solicită angajatorilor să mărească salariile: „400-600-800 de lei în plus fac diferența între un lucrător român bun, chiar cu experiență, și un lucrător din spațiul non-UE”

Publicat: 15 iul. 2021
Raluca Turcan cu ochelari de vedere cu ramă neagră. Poartă un sacou negru și o cămașă albă
Raluca Turcan este un politician român, deputat de Sibiu în Parlamentul României. Din 14 noiembrie 2019, Raluca Turcan este vicepremier al ambelor guverne Orban. Sursa foto: Facebook/ Raluca Turcan

Ministrul Muncii, Raluca Turcan, solicită angajatorilor să mărească salariile, în contextul unei discuții cu privire la soluțiile pe care autoritățile le gândesc pentru a împiedica plecarea românilor din țară și înlocuirea lor cu forță de muncă din Africa sau Asia.

„Apelul pe care-l fac către agenții economici este să ajusteze salariile pe măsura cererii de angajați buni, pentru ca românii să nu mai plece din țară. Am discuții permanente cu agenții economici și știu că mulți se gândesc că 400-600-800 de lei în plus fac diferența între un lucrător român bun, chiar cu experiență, și un lucrător din spațiul non-UE, care, însă, în cele mai multe cazuri, trebuie pregătit pentru acel job.

Știu că acești 400-600-800 de lei nu sunt sume ușor de dat pentru multe business-uri care se chinuie să supraviețuiască, cu marje mici, pe o piață foarte competitivă. Știu foarte bine cu ce presiuni mari s-au confruntat firmele în perioada crizei, însă toate comunitățile de afaceri cu care discut la nivel local amintesc și cifrele exacte pe care companiile le-au primit de la stat pentru a menține locurile de muncă. Statul nu poate interveni pe piață pentru stabilirea salariilor. Avem pârghia salariului minim și vedem o creștere nejustificat de mare a contractelor cu plata minimă.

Tocmai de aceea reiau apelul către angajatori pentru o decizie pragmatică, de a accepta un cost salarial poate puțin mai mare, pentru a ține lucrătorii români acasă. Costul chiriei din străinătate, plus greutățile mari ale deplasării și chiar dorul de casă, toate acestea i-ar determina pe români să lucreze în țară”, a transmis astăzi Raluca Turcan, pe Facebook.

Raluca Turcan: „Sunt zeci de mii de şomeri cu studii liceale”

Totodată, ministrul Muncii susține că un absolvent de școală profesională poate avea un salariu mai mare decât un olimpic.

„Sunt zeci de mii de şomeri cu studii liceale, iar angajatorii duc lipsă de forţă de muncă calificată, mai ales în domeniile tehnice. Trebuie să înțelegem că nu există nicio diferență între un copil bun la olimpiadă și un copil cu aptitudini tehnice care are rezultate bune într-o școală profesională. Trebuie să schimbăm această mentalitate. Un olimpic la matematică poate deveni un profesor respectat care să câștige un venit bun în sistemul public, în timp ce un copil absolvent de școală profesională poate avea propriul service auto, în care să câștige mai mult decât salariul unui profesor. Nu putem compara, pentru că nu există comparație”, a precizat Raluca Turcan.

Raluca Turcan: „Încurajez parteneriatul dintre învățământul tehnic și AJOFM-uri”

Mai mult, ministrul Muncii consideră necesară o mai bună informare privitor la calificările disponibile din învățământul tehnic.

„Este neapărată nevoie ca, așa cum informația despre un job disponibil ajunge la publicul interesat, așa și informaţia despre calificările disponibile din învățământul tehnic să ajungă la destinatari, adică la părinţii și copiii care sunt în pragul alegerii unui școli profesionale.

Trebuie spus că există beneficii concrete ale acestei alegeri, un job sigur, un câștig salarial mai bun și mai rapid obținut de către tânărul angajat, un statut social respectat și apreciat într-o societate așezată care-și susține profesioniștii și oamenii talentați și nu-i lasă să plece din țară. Încurajez parteneriatul dintre învățământul tehnic și AJOFM-uri care au specialiști buni și oameni de suflet, pentru a derula împreună campanii de informare și de consiliere profesională.”

Raluca Turcan spune că și-ar încuraja copilul să urmeze cursurile unei școli profesionale:

„Întrebarea este: Mi-aș înscrie copilul la o școală profesională? Da, dacă ar avea măcar minimă aplecare. Și i-aș spune să-și facă o meserie și să-și aleagă o specializare, să învețe meserie și să se pregătească tot timpul ca să țină pasul cu schimbările și să-și deschidă propria afacere, pe cât de devreme poate. N-aș avea nicio ezitare”

Comentarii
  • Copiii dvs. Au aplecare de a invata doar in Elvetia,U.K., s.a.m.d.Cu privire la nr. De contracte in crestere cu plata minima sunt 2 posibilitati:atat merita si poate angajatorul sa ofere angajatului sau pe langa ceea ce este in contract mai primesc o diferenta de bani la salariu care nu sunt fiscalizati,ajungand la economia gri unde dvs. Ar trebui sa interveniti prin itm si alte institutii cu atributii in domeniu.Oricum in calitatea dvs. de ministru al muncii sa solicitati mediului privat sa mai puna bani la salariu cu diferite motivatii in conditiile in care sunteti acolo sa ii determinati prin masurile pe care le luati sa se intample lucrul acesta denota cum va indepliniti Dvs. Fisa postului.de maine cred ca toti privatii vor spune punem 500 lei in plus pe luna ca dna. Ministru a spus….🙂

Adauga un comentariu