Actualitate

Ministrul Sănătății, anunțuri după decizia CCR privind purtarea măștilor de protecție

Publicat: 15 feb. 2022
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Ministrul Sănătății anunțuri după decizia CCR privind purtarea măștilor de protecție
Sper să fim la finalul pandemiei și, începând cu această primăvară, să intrăm într-o viață normală”, a spus Alexandru Rafila

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a reacționat, marți seară, în contextul în care judecătorii Curții Constituționale a României (CCR) au stabilit că instituirea obligativității purtării măștii de protecție în spațiul public a fost neconstituțională.

„Eu personal vă spun cum o să fac eu. Fiecare să facă cum crede după ce acest act normativ va fi abrogat. Deci, eu, atunci când sunt la risc să mă îmbolnăvesc, o să port mască, acolo unde e aglomerație. Nu are importanță dacă e sau nu un act normativ în vigoare. Fac lucrul acesta pentru că așa consider eu că este corect”, a spus ministrul Alexandru Rafila, marți seară, la Antena 3.

„Așteptăm să scadă numărul de cazuri la ATI și, atunci, sigur că o să putem să luăm măsuri de relaxare. (…) Când o să avem o scădere susținută în ATI, putem discuta despre ridicarea unor restricții”, a mai zis ministrul Sănătății.

„Sper să fim la finalul pandemiei și, începând cu această primăvară, să intrăm într-o viață normală”, a declarat Alexandru Rafila.

Decizia Curții Constituționale a României

Curtea precizează că, prin efectul prezentei decizii, sunt eliminate din fondul activ al legislației, în condițiile art.147 alin.(1) și (4) din Constituție, doar dispozițiile cuprinse în Ordonanța de urgență a Guvernului nr.192/2020, în timp ce celelalte texte normative din Legea nr.55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19 și din Legea nr.81/2018 privind reglementarea activității de telemuncă rămân în continuare în vigoare.

Altfel spus, este vorba despre legislația potrivit căreia pe durata stării de alertă s-a instituit obligativitatea purtării măștii de protecție în spațiile publice, în spațiile comerciale, în mijloacele de transport în comun și la locul de muncă, prin ordinul comun al ministrului Sănătății și ministrului Afacerilor Interne.

Decizia nu se referă însă la fondul problemei, ci la modalitatea defectuoasă de legiferare, astfel că guvernul ar putea adopta din nou aceeași măsură, de această dată cu respectarea normelor de tehnică legislativă.

Adauga un comentariu