Actualitate

Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, despre cum a reuşit să nu se infecteze cu noul coronavirus

Publicat: 05 iun. 2020
ministrul Sănătății, cum a reușit să nu se infecteze cu coronavirus
Nelu Tătaru, ministrul Sănătății

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a oferit declaraţii despre cum a reuşit să nu se infecteze cu noul coronavirus, deşi a mers în ultimele luni în nenumărate focare de SARS-CoV-2 apărute în spitale din România, luând măsuri minime de precauție, şi anume mască, mănuşi și păstrând distanța socială între persoane.

Explicaţia ministrului Nelu Tătaru

Ministrul Nelu Tătaru a explicat faptul că seară de seară, când se întorcea în camera unde s-a autoizolat de la începutul pandemiei de COVID-19, ministrul urma o serie de proceduri foarte simple, dar extrem de eficiente: dezinfectări, nebulizări, băi.

„În fiecare seară, la fiecare întoarcere a mea din teritoriu, urmam anumite proceduri, nebulizări, dezinfectări, băi. Poate lumea nu știe sau nu își închipuie ce înseamnă să faci în fiecare seară acest lucru, acasă, unde stăteam în izolare.

Veneau echipe care dezinfectau, mă dezbrăcam, puneam toate hainele într-o cameră goală, începea nebulizarea, eram dezinfectat inclusiv eu, făceam baia, urma o oră sau două, că nu era etanșeitate, în care respirai un aer în care seară de seară te gândeai ce faci a doua zi, dar nu te gândeai la expunere decât prin precauțiile pe care le luai. Și asta se întâmpla în fiecare seară, pentru că plecăm în fiecare zi”, a povestit ministrul Nelu Tătaru.

Creșterea cazurilor de coronavirus

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, vorbește despre creșterea numărului de cazuri de coronavirus, însă nu amintește că pentru depistarea lor au fost făcute aproape 14.000 de teste. Asta în condițiile în care zilele trecute se făceau 5.000 de teste și se raportau 140 de cazuri.

Creșterea numărului de cazuri este generată de creșterea numărului de teste, însă ministrul Sănătății refuză să sublinieze acest aspect cheie, omis de presă.

„Ieri a fost prima zi în care am avut un număr de peste 200 de cazuri noi în peste 24 de ore. Dar trebuie să urmărim o dinamică măcar trei sau patru zile. Avem sub 200 cazuri la Terapie Intensivă”, a declarat Nelu Tătaru. Aceeași strategie a fost folosită pe toată durata pandemiei.

Dacă la început România făcea 3.000 de teste pe zi și raporta 300 de infectați, în luna aprilie s-a ajuns la circa 8.000 de teste pe zi, iar numărul infecțiilor noi a rămas la 300 – 350, însă raportările arătau o creștere a cazurilor, fără a se face corelarea cu numărul de teste.

Când se redeschid spitalele din România pentru pacienții non-Covid-19

Anunț important făcut de ministrul Sănătății, după ce, vreme de două luni, spitalele din România au fost închise pentru bolnavii care nu sufereau de coronavirus. Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a spus, joi, că fiecare direcție de sănătate publică este în curs de reașezare a circuitelor spitalelor, astfel încât acestea să își reia activitatea non-COVID. Pacienții infectați cu noul coronavirus ar urma să ajungă la secțiile de Boli Infecțioase și Pneumologie.

Nelu Tătaru a fost, joi, la Spitalul din Mioveni și a fost întrebat de presă, la finalul vizitei, când își vor relua activitatea normală spitalele din România.

„La nivel național, fiecare direcție de sănătate publică desfășoară, în această perioadă, evaluări la spitalele suport COVID, pentru a vedea numărul de cazuri rămase, posibiltatea ca aceste cazuri să treacă pe secțiile de Terapie Intensivă din Boli Infecțioase sau Pneumologie, iar dacă există cumva pavilioane separate, ca să poată avea circuite separate și tot ce înseamnă patologie COVID să meargă în acele pavilioane, DSP-urile vor reașeza circuitele, structurile și atunci își vor putea lua și activitatea non-COVID”, a explicat sursa citată.

Mai multe unități medicale din țară au fost transformate în spitale COVID-19, unde au fost tratați pacienții care s-au infectat cu această boală. Activitatea acestora a fost blocată în ultimele două luni, fiind amânate toate intervențiile chirurgicale și consultațiile care nu au fost considerate urgente.

Tags:
Comentarii
Adauga un comentariu