Actualitate

Ministrul Sănătății: Oamenii nu sunt diagnosticați și tratați în scurt timp

Publicat: 21 feb. 2022
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Ministrul Sănătății Oamenii nu sunt diagnosticați și tratați în scurt timp
În cazul bolilor hematologice, este necesar ca pacienții să fie diagnosticați și tratați în scurt timp

Astăzi, ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat că oamenii pierd foarte mulţi ani de viaţă din cauză că nu sunt diagnosticaţi şi trataţi în scurt timp, iar în acest sens, ministrul a oferit exemplul leucemiilor.

„Într-adevăr, o problemă foarte importantă e legată de patologia aceasta a bolilor neoplazice hematologice care afectează de multe ori persoane la vârste tinere sau chiar foarte tinere şi pentru care accesul la resursele de diagnostic şi la resursele terapeutice într-un timp cât mai scurt este foarte important”, a explicat Rafila.

Alexandru Rafila
Ministerul Sănătății colaborează de aproape cu Programul național de control al cancerului

În cazul bolilor hematologice, este necesar ca pacienții să fie diagnosticați și tratați în scurt timp

De asemenea, acesta a transmis că în prezent, Ministerul Sănătății colaborează de aproape cu Programul național de control al cancerului.

„În momentul de faţă lucrăm la Programul naţional de control al cancerului. Cu atât mai mult bolile hematologice care, aşa cum spuneam, afectează de multe ori persoane la vârste tinere, trebuie abordate integrat”, a spus Rafila în cadrul unei dezbateri organizată de Societatea Română de Hematologie.

grafica celule leucemie
O problemă foarte importantă e legată de patologia aceasta a bolilor neoplazice hematologice care afectează de multe ori persoane la vârste tinere sau chiar foarte tinere

În contextul în care România a trecut deja printr-o criză sanitară, pe fondul pandemiei cu COVID-19, Alexandru Rafila a arătat că, de multe ori, în România oamenii pierd ani de viaţă din cauză că nu se reuşeşte diagnosticarea şi tratarea unor afecţiuni cu rapiditate.

„Cred că lucrul acesta este extrem de important: pierdem de multe ori în România foarte mult timp şi de fapt oamenii pierd foarte mulţi ani de viaţă din cauza faptului că nu reuşim într-un timp scurt să îi diagnosticăm, să îi tratăm şi leucemiile probabil că reprezintă un exemplu în ceea ce priveşte limitarea accesului la diagnostic şi terapie”, a susţinut ministrul.

Consilierul Diana Păun împărtășește părerea ministrului Sănătății

Consilierul prezidenţial Diana Păun a exprimat o opinie similară, punctând că diagnosticarea precoce şi tratamentul imediat al leucemiilor acute pot aduce un management eficient al bolii.

„Ca în multe alte afecţiuni, şi în cazul leucemiilor acute diagnosticarea precoce şi tratamentul imediat pot aduce un management eficient al bolii. Tratamentul corect administrat imediat este esenţial pentru a creşte şansele de supravieţuire”, a afirmat Diana Păun.

Diana Paun
Consilierul prezidenţial Diana Păun a exprimat o opinie similară, punctând că diagnosticarea precoce şi tratamentul imediat al leucemiilor acute pot aduce un management eficient al bolii

Aceasta a continuat, explicând că infrastructura deficitară și lipsa resursei umane specializate provoacă mari sincope în sistemul medical.

„Din păcate şi aici sunt înregistrate sincope şi provocări, pe de-o parte legate de lipsa unei infrastructuri echilibrate la nivel teritorial şi a resursei umane specializate, dar şi sincope de acces la terapii moderne legate mai degrabă de constrângeri bugetare sau de multe ori de mecanisme învechite de plată şi rambursare. Cred că este prioritar ca autorităţile să acorde atenţie investiţiei în creşterea capacităţii de diagnosticare la nivel naţional pentru reducerea numărului de cazuri care ajung la medic în stadii avansate ale bolii”, a explicat consilierul.

Este necesară investiția în cercetare și inovare în medicină

Diana Păun și-a exprimat încrederea că transferul accelerat de inovație în ingrijirea pacientului poate sprijini eforturile în reducerea acestor bariere de acces la servicii de diagnosticare și tratament personalizat.

logo Ministerul Sanatatii
Este prioritar ca autorităţile să acorde atenţie investiţiei în creşterea capacităţii de diagnosticare la nivel naţional

Consilierul a subliniat că este necesară investiția în cercetare și inovare în medicină pentru ca oamenii să fie diagnosticați și tratați în scurt timp, iar mecanismele de finanţare trebuie „reconfigurate” astfel încât să fie mai uşor adaptabile noilor realităţi.

„Investiţia în cercetare şi inovare în medicină este, în ultimă instanţă, investiţie în sănătatea noastră şi responsabilitatea autorităţilor este să se asigure că pacienţii vor avea acces la aceste rezultate ale inovaţiei în condiţii optime. De asemenea, mecanismele de finanţare trebuie reconfigurate astfel încât să fie mai uşor adaptabile noilor realităţi. Pentru un management eficient al bolii susţin demersurile pentru o abordare integrată, la fel cum am iniţiat-o şi în Planul naţional de combatere a cancerului, în echipe multidisciplinare care poate aduce îmbunătăţiri concrete pentru viaţa pacienţilor”, a adăugat consilierul prezidenţial.

grafica mana bionica
Consilierul a subliniat că este necesară investiția în cercetare și inovare în medicină
Adauga un comentariu