Prima pagină » National » Ministrul slovac de Interne are prima concluzie după interogatoriul fulger cu atacatorul – VIDEO
Ministrul slovac de Interne are prima concluzie după interogatoriul fulger cu atacatorul - VIDEO

Ministrul slovac de Interne are prima concluzie după interogatoriul fulger cu atacatorul – VIDEO

15 mai 2024, 23:41,
BZI.ro, în National

Atacul comis miercuri împotriva premierului Robert Fico a fost calificat de autorităţile de la Bratislava drept un asasinat motivat politic, conform TASR. Atacul a fost clasificat drept asasinat, autorul trăgând cinci focuri de armă, a anunţat ministrul de Interne Matus Sutaj Estok, dând asigurări că va face tot ce îi stă în putinţă să fie investigat în profunzime şi cât mai repede posibil, conform Agerpres. Declarațiile ministrului apar după primul interogatoriu dus de autorități cu atacatorul.

„Ceea ce s-a întâmplat este un atac politic. Este absolut clar şi trebuie să reacţionăm în consecinţă”, a declarat şi ministrul Apărării Robert Kaliniak la o conferinţă de presă organizată la spitalul unde este operat Fico.

„Sarcina noastră comună este de a înceta imediat răspândirea urii politice. Bineînţeles spiritele sunt încinse, dar ar fi foarte greşit să escaladăm şi mai mult această situaţie periculoasă”, a scris Sutaj Estok pe Facebook.

 

Slovacia trăieşte cea mai proastă zi a democraţiei sale

Potrivit ministrului de Interne, Slovacia trăieşte cea mai proastă zi a democraţiei sale. Sutaj Estok a remarcat că, pentru prima dată în istoria modernă a Slovaciei, cineva a decis să îşi exprime o opinie politică nu în cadrul unor alegeri, ci cu o armă pe stradă.

„Şi cu intenţia nu de a discuta, ci de a elimina fizic un adversar politic”, a notat Sutaj Estok.

Ministrul a spus că percepe împuşcăturile ca pe un avertisment pentru întreaga societate: dacă oamenii nu se opresc acum, vor distruge tot ceea ce i-a unit ca naţiune.

„Este o dezamăgire teribilă pentru mine personal să văd cum efortul nostru comun de a aparţine lumii civilizate a celor mai avansate ţări a fost redus la nimic într-o clipă”, a remarcat ministrul.

Atacul, a spus el, trebuie condamnat unanim şi fără echivoc. Potrivit lui, această condamnare poate fi urmată de reconcilierea naţiunii şi de calmarea spiritelor. „Este singura noastră speranţă pentru viitor”, a adăugat el.

„Atacul fizic asupra premierului este în primul rând un atac asupra unei fiinţe umane, dar este şi un atac asupra democraţiei”, a declarat şefa statului, Zuzana Caputova, într-o declaraţie la Palatul Prezidenţial.

Măsuri sporite cerute de Poliție

Poliția slovacă vrea să oprească posibilitatea internauților de a lăsa mesaje pe rețelele sociale la știrile despre tentativa de asasinat asupra prim-ministrului Robert Fico.

„Apreciem democrația și libertatea de exprimare, dar discursul și comentariile de ură exacerbează și mai mult sentimentul public”, a spus poliția.

În plus, agențiile de securitate intenționează să dezactiveze capacitatea de a comenta în articole legate de evenimentele tentativei de asasinat.

Context exploziv în Slovacia

Milan Nic, un fost consilier al ministrului adjunct de externe al Slovaciei, spune că climatul politic din Slovacia a fost polarizat de câțiva ani, adăugând: „Îmi pare rău să spun că acest lucru se va întâmpla”, relatează BBC.

„Acesta nu este un incident izolat, din păcate”, a spus Nic pentru BBC News.

El spune că, deși este o veste îngrozitoare că premierul a fost împușcat, „în același timp, au fost amenințați și alți politicieni, inclusiv actualul președinte (Zuzana) Caputova. Acum, clasa politică trebuie să o ia foarte în serios”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *