Actualitate

Ministrul Sorin Mihai Cîmpeanu: „Cursurile vor fi reluate în iunie dacă vor fi disponibile teste non-invazive”

Publicat: 04 apr. 2021
Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației, în costum
Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a declarat joi, despre cazul elevei de 15 ani care a băut în școală și a fost la un pas de comă alcoolică, că „soluția de bază” pentru a nu se repeta asemenea episoade este instalarea de directori pe un singur criteriu, acela al competenței

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a anunțat cele patru condiții pentru reluarea cursurilor față în față în toate școlile.

Sorin Cîmpeanu a publicat pe pagina sa de Facebook un anunț privind începerea școlii după vacanța de Paști. Cursurile față în față vor putea fi reluate dacă Ministerul Sănătății va face accesibile teste rapide non-invazive, iar campania de vaccinare a cadrelor didactice va continua.

”În 8 săptămâni de școală (începând din 8 februarie), au fost folosite mai puțin de 2% din numărul total de teste antigen rapide puse la dispoziție pentru testarea în școli, a scris prof. Sorin Cîmpeanu în pagina sa de Facebook. Două au fost cauzele acestui insucces major:

1. Lipsa de personal medical sau indisponibilitatea acestuia pentru administrarea testelor antigen rapide.

2. Acest tip de teste sunt considerate de foarte mulți părinți ca fiind “invazive”/ traumatizante pentru copii, mai ales pentru cei de vârstă mică.

Drept urmare, părinții nu și-au dat acordul pentru testarea în acest fel. Soluția este utilizarea unor teste non-invazive care înlătură cele două neajunsuri (nevoia de administrare de către personal medical și reticența părinților cu privire la exprimarea acordului absolut necesar pentru elevii minori).Testele antigen rapide rămase (peste 1 milion) ar putea fi redirecționate pentru testarea adulților. Achiziția acestor teste non-invazive trebuie făcută de entități cu competență în domeniul medical. Ministerul Educației nu are competențe și atribuții pentru achiziția niciunui tip de test medical.

De aceea, mizăm foarte mult pe sprijinul Ministerului Sănătății (ca autoritate guvernamentală în domeniul sănătății) pentru implicare în vederea asigurării unei protecții sanitare corespunzătoare în școlile din România.

Patru condiții pentru reluarea cursurilor în toate școlile

Astfel, Ministerul Educației va putea propune, la finalul lunii mai – începutul lunii iunie, reluarea cursurilor cu prezență fizică pentru toate școlile (fără scenarii diferențiate!), dacă vor fi întrunite simultan următoarele patru condiții:

1. Respectarea regulilor de protecție sanitară în școli. Aceste reguli se respectă mai riguros în școli decât în cele mai multe locații (purtare mască de protecție, respectare reguli de igiena, distanțare adecvată, aerisire spații);

2. Susținerea continuării campaniei de vaccinare a personalului din învățământ. În acest moment, personalul din învățământ este cea mai numeroasă categorie socio-profesională din perspectiva numărului de persoane vaccinate – echivalent deja cu aproape 50% din totalul celor 350.000 de angajați din sistemul național de învățământ.

3. Testele non-invazive să fie disponibile în școli în data de 4 mai, la revenirea din vacanță/reluarea cursurilor conform scenariilor verde/galben/roșu pentru toți elevii (cu excepția claselor terminale care vor reveni la școală în data de 10 mai);

4. Confirmarea ipotezei specialiștilor epidemiologi cu privire la trendul descendent al ratei de infectare în luna mai.
Adauga un comentariu