Actualitate

Ministrul Stelian Ion va fi remaniat. Președintele Klaus Iohannis dă primul semnal: „Sunt multe lucruri care nu funcționează” – VIDEO

Publicat: 04 aug. 2021
Klaus Iohannis, președintele României, prezent la un Summitul Virtual al Iniţiativei celor Trei Mări organizat de Estonia
Într-o perioadă în care se discută o posibilă remaniere a unor miniștri, Klaus Iohannis să un prim semnal referitor la o posibilă plecare din Guvern
Președintele României, Klaus Werner Iohannis, dă primul semnal cu privire la o posibilă remaniere a unor miniștri, astăzi, 4 august 2021. Șeful statului îl critică direct pe Stelian Ion, ministrul Justiției, căruia îi reproșează eșecul discuțiilor referitoare la desființarea Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție, dar și întârzierea în modificarea legilor justiției.Interpelat ce părere are despre funcționarea coaliției de guvernare, în contextul unor scandaluri din ultima perioadă, în special între Uniunea Salvați România și Uniunea Democrată Maghiară Română, Klaus Iohannis a răspuns:

„Haideți să ne amintim cum a apărut această coaliție și cum s-au poziționat unii față de alții cei care sunt acum împreună. Noi am avut anul trecut campanie electorală și aproape s-au duelat în public. Deci vă dați seama că astfel de coaliție are nevoie de timp până se rodează. Având în vedere de unde am pornit, pot să spun da, coaliția funcționează, dar nu funcționează perfect. Sunt multe lucruri care nu funcționează. Bunăoară, SIIJ nu a fost desființat. Chit că toată lumea s-a lăudat că așa va face, dar ministrul Justiție nu a găsit încă calea potrivită. Legile justiției… nici nu există un proiect acceptat în coaliție și sunt și eu nemulțumit de aceste lucruri. Sunt și alte și alte reforme care au fost promise și deocamdată auzim că se întâlnesc și discută. Este mult de lucru, dar această formă eu sunt convins că poate să funcționeze.”

Ludovic Orban lansează un atac direct la adresa ministrului Justiției

Președintele Camerei Deputaților susține că puterea legislativă nu se mișcă lent, dar Executivul sabotează Parlamentul. Ludovic Orban a menționat că ministrul Justiției a sesizat Comisia de la Veneția fără a informa pe absolut nimeni, ceea ce a determinat sistarea întregii proceduri parlamentare pentru a se afla poziția forului european.

”Pe legea SIIJ lucrurile s-au întâmplat în felul următor: noi am convenit o formă pe care am și susținut-o, a trecut destul de greu la Camera Deputaților, după care, fără să ne spună, ministrul Justiției a sesizat Comisia de la Veneția. Nu poate nimeni să ne spună că ne mișcăm greu.

Ulterior, am decis să așteptăm punctul de vedere de la Comisia de la Veneția, iar imediat ce vine răspunsul vom convoca o ședință a coaliției pentru a conveni forma pe care o vom adopta și ulterior vom avea sesiune extraordinară la Senat. Repet, nu noi am tergiversat adoptarea legii, au fost alți factori care au ținut de puterea executivă, nu de Parlament.”, a declarat Ludovic Orban.

Stelian Ion, ministrul Justiției, insistă să desființeze SIIJ

Luni, în data de 10 mai 2021, ministrul Justiției, Stelian Ion, a precizat faptul că nu va accepta ideea ca Secţia de investigare a infracţiunilor din justiţie (SIIJ) să fie transformată într-o secţia similară, cu o altă denumire, în cadrul Parchetului General.

„Au fost mai multe runde de dezbateri în Senat. (…) Este vorba despre găsirea celor mai potrivite soluţii pentru a trece acest proiect. Din punctul meu de vedere, şi al Guvernului, proiectul ar fi trebuit să treacă fără niciun amendament, fără alte garanţii, însă există şi alte opinii în Parlament şi aceste opinii trebuie armonizate. În niciun caz nu voi accepta, ca ministrul al Justiţiei, ideea de a transforma SIIJ-ul actual într-un alt SIIJ, cu altă denumire, în cadrul Parchetului. General. (…)

Actuala formă, care a trecut de Camera Deputaţilor, nu înfiinţează un alt SIIJ, însă prevede un mecanism care a fost şi el criticat de o parte a societăţii civile şi de o parte a magistraţilor. De aceea, va trebui să clarificăm şi acest aspect”, a declarat Stelian Ion la Parlament.

Comentarii
  • Prioritatile voastre sunt cele privind bunastarea oamenilor; alocatii,salarii pensii.Tot o tineti cu legile justitiei pe care le modificati in favoarea celui care este la guvernare.Nici intr-o tara nu se tot modifica legile justitiei,salarizarii,pensiilor,etc. la fiecare guvernare.Faceti odata sa functioneze aceste legi pentru popor nu pentru voi.Dar mai ales lasati-va si de furat.Daca nu puteti nu va obliga nimeni sa stati si sa nu faceti nimic benefic pentru tara.

  • De ce pun la guvernare oameni nepregatiti,iar apoi spun ca le trebuie timp pentru a guverna.Se termina mandatul si ei n-au facut nimic,dar mai cersesc 2-3 mandate sa invete.Daca nu stiu sa plece,timpul trece si societatea nu poate astepta incompetentii.

Adauga un comentariu