International

Minorii care provin din tabăra de refugiaţi din Moria vor fi luaţi de ţările din Europa

Publicat: 11 sept. 2020
Protestatarii organizează o demonstrație împotriva creării unei tabere de înlocuire pe locul Moria
Protestatarii organizează o demonstrație împotriva creării unei tabere de înlocuire pe locul Moria

Germania spune că 10 țări europene au fost de acord să ia 400 de minori neînsoțiți care au fugit din cel mai mare lagăr de migranți al Greciei, când a fost distrus de foc. Majoritatea vor merge în Germania și Franța, a declarat vineri ministrului de Interne Horst Seehofer.

Aproape 13.000 de oameni locuiau în mizerie în tabăra Moria de pe Lesbos. Familiile au dormit pe câmpuri și pe drumuri, după ce au fugit de flăcări miercuri, în timp ce autoritățile se luptă să le găsească cazare.

Minorii care provin din tabăra de refugiaţi din Moria vor fi luaţi de ţările din Eurropa

În apropierea ruinelor din Moria, locuitorii insulei au blocat drumurile pentru a opri organizațiile caritabile de a furniza ajutoare și au spus că sunt împotriva construirii de noi corturi. Dar armata greacă a folosit ulterior elicoptere pentru a ajunge la fața locului și au început să amenajeze un loc de cazare de înlocuire.

După ce a vizitat zona, vicepreședintele Comisiei Europene, Margaritis Schinas, a anunțat că tabăra devastată va fi înlocuită de o instalație modernă în aceeași locație. Tabăra Moria a fost inițial concepută pentru a găzdui 3.000 de migranți. Oameni din 70 de țări fuseseră adăpostiți acolo, majoritatea din Afganistan.

Migranții din tabăra arsă Moria organizează un protest în fața barierelor poliției care îi împiedică să se deplaseze în alte părți ale insulei. Cântând și lovind sticle de plastic, ei merg în sus și în jos pe o porțiune de drum de coastă, cerând dreptul de a părăsi Lesbos. O persoană a purtat o bucată mare de carton inscripționată cu mesajul: „Nu vrem mâncare, vrem libertate”. Un alt banner scria: „Moria ucide toate viețile”.

Și mulți greci locali doresc ca migranții să părăsească insula

Ei se opun cu tărie planurilor de reconstruire a unei tabere temporare. Condițiile sanitare sunt sumbre. Există puțină apă curentă și spălarea este dificilă.

„Acum este momentul să închidem definitiv Moria”, a declarat pentru agenția de știri AFP Vangelis Violatzis, un lider municipal local de pe Lesbos.

Cum să facem față sosirilor în masă ale migranților, în principal în Italia și Grecia, a împărțit UE de ani de zile.
Italia și Grecia au acuzat țările nordice mai bogate că nu reușesc să facă mai multe, în timp ce o serie de națiuni centrale și estice sunt în mod deschis rezistente la ideea de a prelua o cotă de migranți.

Domnul Seehofer a declarat că Franța și Germania vor accepta fiecare între 100 și 150 dintre copii. Olanda s-a angajat deja să accepte 50, iar Finlanda va lua 11 . Sunt în curs discuții cu alte state pentru a participa, a spus Seehofer.

Elveția, Belgia, Croația, Slovenia, Luxemburg și Portugalia vor primi copii din tabara Moria

Alte țări așteptate să primească copii includ Elveția, Belgia, Croația, Slovenia, Luxemburg și Portugalia, potrivit rapoartelor germane. Incendiul de la Moria a fost „un memento puternic pentru noi toți pentru ceea ce trebuie să schimbăm în Europa”, a spus ministrul de interne.

Dar un grup de organizații caritabile și ONG-uri au scris guvernului german spunând că trebuie făcute mai multe pentru toți migranții, nu doar pentru acei minori. „Situația rușinoasă din lagăr și dezastrul de incendiu sunt rezultatul direct al unei politici europene refugiate eșuate – acum UE trebuie să ajute în cele din urmă persoanele afectate” , se arată în scrisoarea deschisă .

Toți cei 400 de copii au fost transportați acum pe continentul grecesc. Comisarul UE pentru afaceri interne Ylva Johansson a declarat miercuri că UE a fost de acord să finanțeze transferul minorilor către continent și cazarea acestora. „Siguranța și adăpostul tuturor oamenilor din Moria este o prioritate”, a scris ea pe Twitter .

Adauga un comentariu