National

Mircea Cărtărescu, dezamăgit de sistemul educațional actual: „E o crimă culturală ce se petrece sub ochii noștri”

Publicat: 08 ian. 2023
_____ Vizualizări 3 Comentarii
Mircea Cărtărescu dezamăgit de sistemul educațional actual E o crimă culturală ce se petrece sub ochii noștri
Mircea Cărtărescu este extrem de dezamăgit de cum a ajuns să fie studiată lectura în școlile din România

Scriitorul Mircea Cărtărescu consideră că în școlile românești are loc o „crimă culturală” și mai bine ar dispărea literatura ca materie de examen la Bacalaureat având în vedere modul cum este ea predată elevilor.

„Azi, în școli, nu se face practic literatură. Cei responsabili cu programele nu înțeleg ei înșiși literatura. Li se prezintă elevilor un șir de vestigii și ruine din secolele trecute, greșit înțelese până și ele. Autorii vii de azi nu li se prezintă, de parcă nici n-ar exista.

Literatura, cum se predă azi ca să treci Bacul, e moartea pasiunii, mai bine ar dispărea cu totul ca materie. E rețeta sigură dacă vrei să faci tinerii să nu mai pună în veci mâna pe o carte.

Toată lumea spune asta de decenii întregi, și totuși nu se mișcă nimic, defilăm mai departe cu o concepție inexistentă sau înșelătoare despre ce e literatura, cu autori prăfuiți, cu texte alese parcă pentru nulitatea lor. Nu sunt polemic aici de dragul polemicii: asta e realitatea. E exasperant, e o crimă culturală ce se petrece sub ochii noștri”, a declarat scriitorul.

Mircea Cărtărescu este extrem de dezamăgit de cum a ajuns să fie studiată lectura în școlile din România. Scriitorul a spus cu regret că ceea li se predă elevilor în școli nu este lectură și asta din cauză că ”cei responsabili cu programele nu înțeleg ei înșiși literatura”.

”Foarte mulți citesc cu aceeași pasiune ca și noi. O fac din aceeași plăcere vicioasă și minunată. Tinerii citesc și scriu literatură mai departe, rețelele de socializare sunt pline de poezii (prea multe chiar, după gustul meu)”,a mai spus Cărtărescu.

Comentarii
  • Modul in care se preda astazi Limba si literatura romana in scoala este creatia lui N. Manolescu. Multe elemente de teorie literara, de parca toti elevii s-ar pregati sa devina critici literari. Nu mai conteaza opera literara, ci identificarea elementelor care o plaseaza intr-o categorie literara, sau in alta. Elevul nu mai citeste opera literara, ci comentariile pe marginea ei (exista o sumedenie de auxiliare tiparite care contin toate comentariile necesare pentru bac).
    Pe cand se pregatea pentru bac, l-am intrebat pe fiul meu daca a citit opera literara pe marginea careia facea conspecte din comentarii. Mi-a raspuns ca daca citeste opera, nu mai are timp sa invete comentariile, si la bac se cer comentariile. Nu am avut replica.

  • cu alte cuvinte, cartarescu se vrea studiat in scoala acuma, cat inca traieste. eventual in locul lui cosbuc sau blaga. da’ o statuie in parcu’ garii de nord nu vrea?

Adauga un comentariu