Prima pagină » National » Mircea Geoană nu exclude o posibilă candidatură la prezidențiale
Mircea Geoană nu exclude o posibilă candidatură la prezidențiale

Mircea Geoană nu exclude o posibilă candidatură la prezidențiale

28 dec. 2021, 16:55,
în National

O noapte – atât a fost Mircea Geoană președinte al României. Visul frumos s-a spulberat dimineață, la finalizarea numărării voturilor. Traian Basescu a cistigat alegerile prezidentiale cu un scor de 50,33%, în timp ce Mircea Geoana a obtinut 49,66% din voturi, arătau datele oficiale din 2009. Acum, la 12 ani distanță, Mircea Geoană e pregătit să intre din nou în cursa pentru președinția României.

„Nu știu încă. Marele avantaj apropo de manivela care te reintroduce în joc, că ăsta este adevărul și e un lucru adevărat și îl apreciez. Sunt conștient că viața mi-a dat o nouă șansă, mi-a oferit o gură de oxigen într-un moment când eram într-o zonă mai puțin activă.

Nu știu ce am să fac. Știu un singur lucru, că am luxul să fac ceea ce îmi doresc să fac. Este situația incredibil de bună în care pot să fac asta. Nu știu ce se va întâmpla în 2024, nu m-am gândit, pentru că automat dacă te gândești, te rebobinezi în politică, iar eu am o treabă de făcut acum o treabă care mă absoarbe 100%”, a declarat Geoană la podcastul moderat de George Buhnici.

Mandatul lui Mircea Geoană de Secretar General Adjunct al NATO a fost prelungit cu un an

Mandatul de Secretar General Adjunct al NATO deținut în prezent de Mircea Geoană a fost prelungit cu un an.

”Secretarul General Jens Stoltenberg i-a cerut Ambasadorului Mircea Geoană să continue pentru încă un an în funcția de Secretar General Adjunct al NATO, pentru serviciul extraordinar adus organizației. Ambasadorul Geoană a acceptat oferta și va continua în acest post până pe 16 octombrie 2023”, potrivit Oanei Lungescu, purtătoarea de cuvânt a NATO.

Când l-a nominalizat prima dată, în 2019 , Stoltenberg a ţinut să specifice şi motivul principal al ascensiunii lui Mircea Geoană. Potrivit Secretarului General al NATO, „Geoană este un avocat devotat al legăturii transatlantice şi va aduce experienţa sa îndelungată ca om de stat şi diplomat acestui post”.

Geoană a devenit, astfel, primul român care deține o funcţie internaţională mai înaltă decât toate celelalte deţinute vreodată de compatrioţii săi, și prima persoană din Europa Centrală și de Est care a preluat acest rol.

Ce este NATO

Organizația Tratatului Atlanticului de Nord, cunoscută și ca Alianța Atlanticului de Nord, este o alianță politico-militară ce reunește 30 de țări din Europa și America de Nord. Organizația a fost înființată în 1949 prin Tratatul Atlanticului de Nord, semnat la Washington, D.C. pe 4 aprilie 1949, cu obiectivul principal de a pune în aplicare un sistem comun de apărare împotriva unui atac provenit din exterior. Sediul general NATO se află la Bruxelles, în Belgia, iar Sediul Central al Forțelor Aliate din Europa se află în apropiere de Mons, în Belgia.

Cele 12 state fondatoare ale organizației sunt Belgia, Canada, Danemarca, Franța, Islanda, Italia, Luxemburg, Norvegia, Portugalia, Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, Statele Unite ale Americii și Țările de Jos. Au existat mai multe etape de extindere, dintre care cea mai recentă a avut loc în 2020, când Macedonia de Nord a finalizat formalitățile de aderare.

Cheltuielile militare însumate ale NATO constituie aproximativ 70% din totalul cheltuielilor militare la nivel mondial. Reprezentanții statelor membre și-au exprimat intenția de a aloca minimum 2% din produsul intern brut pentru cheltuielile militare până în 2024.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`