Prima pagină » Actualitate » Mirel Palada, pentru emisiunea „Dezbaterea Zilei” – BZI LIVE a dialogat despre „eternele” interese ale marilor imperii în regiunea geografică unde se află România
Mirel Palada, pentru emisiunea

Mirel Palada, pentru emisiunea „Dezbaterea Zilei” – BZI LIVE a dialogat despre „eternele” interese ale marilor imperii în regiunea geografică unde se află România

14 dec. 2022, 17:20,
în Actualitate

Sociologul Mirel Palada a discutat în cadrul ediției „Dezbaterea Zilei” de la BZI LIVE interesele marilor puteri, care par că nu-și urmăresc decât propria dezvoltare. Așadar, vom urmări un joc al ascensiunii între Franța, Germania și Statele Unite prezentat în stilul cunoscutului invitat.

„Asta este diferenţa între înţelegerile geostrategice şi șufărerile de bani pe care le fac ăştia de la putere. Astea sunt chestiile adevărate! Dar astea nu mai sunt corupţie, nu discutăm despre asta… E altceva, nu se poate.

Ei fac exact acelaşi lucru, la dimensiuni mult mai mari, dar tot noi suntem corupţi”, a spus Mirel Palada.

Mirel Palada, pentru emisiunea „Dezbaterea Zilei”

Mirel Palada a abordat în cadrul ediției „Dezbaterea Zilei” de la BZI LIVE un subiect aparent sensibil, și anume acest joc al statelor dezvoltate, în care doresc stabilirea propriei hegemonii mondiale. Sciologul va explica așadar că în spatele evenimentelor din ultimele luni se ascund interese bine definite ale Germaniei, Franței, Statelor Unite, dar și a Rusiei. Ce loc ocupă România aici? România rămâne în continuare un pion.

„Dincolo de nepriceperea şi neputinţa administraţiei noastre, sunt cei trei factori externi. Unu, Austria, problema cu migrația, doi, Austria au alegeri, tactic. Trei, dincolo de paravanul Austria și Olanda și Suedia și toate țările care sunt băgate la înaintare, de fapt, este o bănuială din ce în ce mai întemeiată că miezul imperiului, adică cele două țări mari cu adevărat, adică Germania și Franța nu au nici un interes să primească România şi Bulgaria. Şi atunci ei găsesc tot felul de paravane. Întrebarea este, ce putem să facem din punct de vedere al deciziilor politice și al deciziilor care ne stau la îndemână din zona realității posibile? Nu cu figuri în cap, cai verzi pe pereți.

Nu putem să găsim explicaţii nerealiste. Trebuie să vedem ce putem face din punct de vedere al variantelor plauzibile, de bun simţ. Care sunt atu-urile noastre? Avem un atu geografic, de resurse, energetic, de ‘alternativă’… nu vreţi să jucaţi cu noi? Ok. Cu cine jucăm? Ah, păi voi nu puteți să jucați cu nimeni. Poate nu. Eh, avem nişte metale rare pe care ne hotărâm să negociem cu turcii, nu cu chinezii, direct cu americanii.

Și statul român deja face jocul ăsta. Pentru că el dacă vă uitați bine este o tensionare între relația noastră cu miezul imperiului, Germania și Franța, care este balanțată cumva de o relație cu imperiul din partea ailaltă, de adevăratul imperiu care contează, Statele Unite, care e mult mai îndepărtat geografic și care în ultimul timp îşi proiectează din ce în ce mai greu influența în zona europeană, Europa vrea să aibă o identitate din ce în ce mai distinctă, să se separe de politicile geostrategice ale americanilor, vrea să facă înțelegere cu rușii, vrea să nu mai fie atât de dependentă militar, tehnologic, dar nu vrea să cheltuie bani pentru asta.

Germania, după ce a pierdut Al Doilea Război Mondial a făcut o penintență de două generații. De vreo 30 de ani încoace, atitudinea asta foarte supusă a Germaniei a început să se schimbe. Și atunci a început această apropiere de Rusia și această redefinire a spațiului, în așa fel încât să se facă un imperiu mare care să conțină tehnologia și capitalul occidental, resursele abundente și gazele și hidrocarburile rusești și capacitatea militară a Rusiei, să transforme zona asta intercontinentală într-o chestie distinctă de ce era Europa acum 40-50 de ani. Ascultătoare, supusă Americii.

Americanul bineînţeles că a văzut această schimbare graduală, şi a zis că trebuie să rupem lanțul de iubire dintre Germania şi Rusia. Şi războiul din Ucraina este consecința acestui efort american. Conducta de gaze trasă pe bani mulți să ocolească Polonia direct între Rusia și Germania, care e un lanț efectiv de iubire. A fost bușită absolut la întâmplare de englezi, care sunt aliații americanilor… Uite aşa s-a băgat ranga şi s-a zis ‘gata, stop!’ Rusia în braţele Chinei! Germania, mai domol… În acest joc, România este constrânsă să fie vasala Germaniei, dar parcă și-ar dori să compenseze cu o vasalitate și a Americii şi să facă o pondere de logică militară cu Polonia, Turcia… şi avem nişte instrumente la îndemână, uneori mai discrete, uneori mai pe faţă…”, a spus Mirel Palada.

Mirel Palada:”Aia e corupţie băieţi, aia e adevărata putere!”

De asemenea, sociologul a elaborat pe parcursul emisiunii și subiectul ce a ocupat marele ecrane în ultimele zile, și anume reținerea vicepreședintei Parlamentului European, Eva Kaili, pe baza acuzațiilor de corupție.

„Românii trebuie să înţeleagă că toată această retorică anti-coruptie folosită în ultimii 20 de ani a fost un instrument politic necesar de control. Care nu e prima dată când este folosit în relația țară puternică-țară slabă care trebuie să fie controlată. Americanii au făcut exact acelaşi lucru în America latină. America a făcut aceeasi manevră, copy paste în Italia.

Şi românii mai trebuie să înţeleagă că pe lângă acest instrument de demonizare, şi de învinovăţire, pentru a deține poziția superioară, ei s-au urcat pe acest piedestal de moralitate.

Românii trebuie să mai înţeleagă un lucru. Au scos în evidență chestia asta cu grecoaica, cu italianul și cu sacoșa de bani… 600 de milioane e un rahat. Acum au dat un ţap ispăşitor convenabil ca să arate că ‘uite, noi ne curăţăm! Poate sunt niște mici elemente de corupție, dar noi suntem vigilenți și am prins hoțul!’

Băi, oameni buni, Ursula von der Straschen, von der Leyen a făcut deal personal în privinţa vaccinurilor de zeci de miliarde de euro care au fost alocate fără nici un fel de control în privința eficienței! Aia e corupţie băieţi, aia e adevărata pricepere!

Ca și la noi, Udrea fost belită pentru toate nemerniciile pe care le-a făcut după ce nu a mai fost la putere! Până atunci nu s-a întâmplat nimic!

Asta e problema cu instrumentul corupţie. Este folosit pe post de armă politică să omori pe cine trebuie, și niciodată pentru cei care sunt ‘buni’. Păi Ursula e bună, ea nu o să fie niciodată coruptă, deși a furat de zeci de mii de ori mai mult! „, a conchis Mirel Palada.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
14 decembrie 2024
14 decembrie 2024