Actualitate

Mirel Palada-Sociopol la „Dezbaterea Zilei” din Platoul BZI LIVE, despre cum pot deveni românii eurosceptici pe fondul discuțiilor legate de spațiul Schengen

Publicat: 24 nov. 2022
_____ Vizualizări 1 Comentariu
Mirel Palada-Sociopol la Dezbaterea Zilei din Platoul BZI LIVE despre cum pot deveni românii eurosceptici pe fondul discuțiilor legate de spațiul Schengen
Mirel Palada pentru "Dezbaterea Zilei" ]n Platoul de la BZI LIVE

Sociologul Mirel Palada, aflat în studioul BZI LIVE, a discutat în cadrul ediției „Dezbaterea Zilei” din 24 noiembrie, despre cum pot deveni românii eurosceptici, în contextul evenimentelor pe care le trăim vreme de luni bune, în lumina ultimelor hotărâri de la Bruxelles, a refuzului, a amânării aderării României la spațiul Schengen, dar și în ciuda acestui război ruso-ucrainean.

„Ucrainenii Vor fi ajutaţi în continuare de America, pentru că are tot interesul, este clar că America nu are interesul să facă Ucraina ofensivă. Interesul lor este să bage zâzanie în interiorul Rusiei, să facă poporul să îl dea jos pe Putin. Atunci e foarte posibil America să continue chestia asta, Rusia are şi ea ceva de dovedit, nu a reuşit să cucerească 2 judeţe.. şi ruşii au interesul să continue pentru ‘saving face’… Cine nu e interesată? Europa. Cine e şeful la Europa? Germania, care nu mai are gaz. Noi credem că în Europa o să fie frig vreo 3 luni, şi apoi o să treacă. Nu nu, de abia acum începe”, a declarat Mirel Palada.

Mirel Palada la „Dezbaterea Zilei” din Platoul BZI LIVE

La „Dezbaterea Zilei” din Platoul BZI LIVE, Mirel Palada a vorbit despre faptul că se dorește implementarea ‘naţionalismul de catifea’ al acestor băieți oportuniști, ce au studiat bine terenul și încearcă să prindă valul, trendul actual. Cu toate acestea, în spatele acestui patriotism afișat se ascund de fapt vechile obiceiuri ale acelorași personaje.

„Este clar că este o atitudine din ce în ce mai validă în rândul populaţiei. Este o logică pertinentă care spune că trebuie să ne vedem şi interesul naţional, dar, hai să renegociem un pic termenii contractului pentru că sunt un pic dezavantajoşi. Noi suntem prea umili, servili, e clar că este acest bazin din ce în ce mai clar care, este foarte posibil ca o parte din el să fie ocupat de persoane cu o gândire critică, şi de asemenea, să încerce astăzi să îl umple de o manieră artificială. Ca și ceea ce s-a întâmplat şi cu Vadim Tudor. Foarte important! Păi dacă îţi venea un suveranist de tipul lui Stolojan, poate se întâmplau lucrurile altfel. Aşa că mai bine punem un hăhăist.

Unii încearcă să umple gările. Avem unii care se ceartă ca chiorii… Avem apoi PSD care se duce spre un 45%, cu chestii foarte pertinente, logice, despre bani. A venit cu ii Dragnea? Nu. A zis ‘bani, decizii şi putere’. Dragnea i-a speriat pe securişti. A contribuit la crearea acestui bazin venind cu nişte lucruri foarte pertinente, şi s-au gândit să aducă ei nebunii lor.

Apare un suveranist de cazarmă, Helvig, să vorbească de patriotism studenţilor, apoi Dudu Ionescu, şefu’ la securitate de pe vremea lui Constantinescu. A fost în mod formal cel care a coordonat SRI-ul. Dudu Ionescu vine şi vorbeşte că ce bun e patriotismul, dacă îl facem noi. Apoi vine Andrei Marga, veşnic reprezentat al MIE-SIE şi zice ‘suveranismul, foarte, foarte bun!’.  Şi pe urmă, mai puţin vizibil, a venit pur şi simplu la întâmplare, Mihai Răzvan Ungureanu, care a zis ceva de patriotism. Asta înseamnă că băieţii sunt din ce în ce mai preocupaţi de această creştere de 25%, nu prea le convine. Că hai să inventăm noi naţionalismul nostru de catifea, de cazarmă…

Adevărata jale şi adevăratul suspin cu facturile va fi generat de legea asta cu plafonarea, care aparent ne face un bine, dar, până acum plafonarea era altfel. Acum nu mai plafonează prețurile faţă de perioada când nu eram în criză, ci faţă de luna trecută, când deja facturile erau mari. E o vrăjeală clară.

‘Harneală înseamnă cardeală’, spunea celebrul filosof Vanghelie. Ceeea ce au făcut ăştia acum este o harneală de cea mai bună calitate. Când lumea îşi va da seama că ăştia au mărit prețurile, că nu le-au controlat”, a declarat Mirel Palada.

Mirel Palada: „Săraca Ucraina este făcută varză”

În ceea ce privește războiul ruso-ucrainean, Mirel Palada spune că cei care au interesul cel mai mare sunt americanii, dat fiind că scopul lor final este scoaterea de la putere a liderului Vladimir Putin. Ceea ce s-a întâmplat în aceste 9 luni în Ucraina, spune sociologul, nu a fost chiar o bătălie pe bune, dar lucrurile au început să se schimbe, cel puțin Rusia și-a înăsprit tonul. Cât despre ‘frigul’ anunțat în această iarnă, sociologul preconizează că lucrurile se vor înrăutăți abia de la anul viitor.

„La război nu se spune niciodată adevărul. La război, prima victimă e adevărul. În manualul războiului este trădare dacă spui adevărul în locul doctrinei. Poezia este că ‘noi suntem buni, ăia sunt răi, noi câştigăm, ei pierd…baba aruncă cu borcanul de murături…’.

Auzind de chestia că ruşii îşi termină rachetele mâine poimâine, ruşii pierd războiul, că săraca Ucraina este făcută varză.. Au început războiul, ucrainenii ştiau mai mult decât ştiau ruşii… Bă, i-au luat ăia ca din oală! Au ştiut că vine şi dă-i omor! I-au tocat mărunt!

Apoi ruşii au pierdut într-o parte, au câştigat în alta… Dar în primele 3-4 luni de zile, nici nu au purtat război cu adevărat. Ruşii nu au făcut-o pe principiul să nu se ajungă prea departe cu ura, apoi când au văzut că vor război, au zis că se rezolvă. Şi i-au luat şi i-au tocat pe infrastructură, străzi, apă, energie… S-a ajuns şi la Republica Moldova, care nu e bombardată, dar au vrut să fie în două luntrii… Şi acum, au tocat ăştia Ucraina atât de rău şi de abia acum vine frigul. Şi dacă se continuă în ritmul ăsta, Ucraina va deveni o ţară atât de eşuată, încât va ajunge precum Siria. Vor fi ajutaţi în continuare de America, pentru că are tot interesul, este clar că America nu are interesul să facă Ucraina ofensivă. Interesul lor este să bage zâzanie în interiorul Rusiei, să facă poporul să îl dea jos pe Putin. Atunci e foarte posibil America să continue chestia asta, Rusia are şi ea ceva de dovedit, nu a reuşit să cucerească 2 judeţe.. şi ruşii au interesul să continue pentru ‘saving face’… Cine nu e interesată? Europa. Cine e şeful la Europa? Germania, care nu mai are gaz. Noi credem că în Europa o să fie frig vreo 3 luni, şi apoi o să treacă. Nu nu, de abia acum începe.

Noi o să avem parte la anu’ de şomaj dedicat, pentru că dacă îţi horcăie economia, îţi horcăie şi forţa de muncă din România, europenii o să îi alunge acasă… pe principiul că am plâns când au plecat românii? Să vezi ce o să plângem când nu o să avem ce le da de muncă.

Banii de la PNRR s-ar putea să fie folosiţi ca butoiaşul de ulei care să ne salveze. Şi atunci, e posibil să fie o atenuare. Însă chiar şi aşa, nu o să avem o capacitate de absorbţie a fondurilor. Pentru că nu suntem în stare să folosim toţi banii. Ni se flutură pe la nas 80 de miliarde, dar nu suntem în stare să folosim nici 20%”, a conchis Mirel Palada.

Mirel Palada a fost la „Dezbaterea Zilei” din Platoul BZI LIVE, în ediția din 24 noiembrie.

Comentarii
Adauga un comentariu