Mirosuri ale corpului care nu trebuie ignorate. Fiecare persoană are propriul miros corporal, uneori discret, însă alteori sesizabil ori puternic. În anumnite situații, un miros al corpului acru, înțepător, sau dulceag poate indica o anumită afecțiune. De asemenea, mirosul greu de transpirație nu indică neapărat că suferi de o anumită boală. Acesta apare de obicei drept urmare a unor obiceiuri și deprinderi nesănătoase. Dintre acestea amintim o alimentație necorespunzătoare sau, cel mai adesea, o igienă precară.
Orice persoană are un miros propriu al corpului. În condiții normale, acesta este neutru sau discret. Fie că vorbim de transpirație ori de mirosul gurii, în funcție de ce ai mâncat, există momente când mirosim. Dar aceste momente jenante sunt ușor de rezolvat, fie cu ajutorul unui duș ori a gumei de mestecat. Și totuși, există anumite mirosuri ale corpului care nu se rezolvă atât de ușor. Mai mult, acestea ne pot da indicii importante despre anumite boli.
Problema apare atunci când mirosul corpului se schimbă considerabil. În această situație este un semn că metabolismul nostru s-a schimbat. Dintre cauzele cele mai probabile amintim fie o dereglare hormonală ori o anumită afecțiune. Așadar, un miros al corpului acru, înțepător, sau dulceag ar trebui să ne trimită de urgență la medic. Și aceasta deoarece ne indică apariția unei probleme de sănătate.
Mirosuri ale corpului care nu trebuie ignorate
Atunci când transpiraţia este urât mirositoare, ea indică prezența unor tumori şi chisturi. Se întâmplă în caz de disfuncţie a glandei tiroide, de sindrom al ovarului polichistic ori tumori ovariene. Dacă transpirația are miros de amoniac, e semn de ciroză. Totodată, respiraţia ce miroase a urină este cauzată de nivelul ridicat al ureei în sânge.
În cazul în care corpul emană miros de usturoi este un semnal că organismul este intoxicat cu fosfor. De asemenea, un miros înţepător de mere verzi este întâlnit foarte des la alcoolici. Iar mirosul de fructe exotice şi ojă poate apărea dacă țineți dietă și aţi renunţat la pâine şi carbohidraţi.
Totodată, respiraţia cu miros de materii fecale are o posibilă cauză ocluzia intestinală. De asemenea, poate fi vorba și de supuraţii pulmonare ori, la copii, atunci când au paraziţi intestinali. Nu în ultimul rând, un miros de migdale amare indică scăderea glucozei din sânge. În acest caz, dacă nu se intervine rapid, persoana intră în comă. Același miros de migdale amare apare şi în cazul intoxicării cu cianură de potasiu.
Cum prevenim mirosul neplăcut al transpirației
De obicei, mirosul corpului este mai accentuat la picioare, în zona genitală și la subraț. Și aceasta deoarece aici glandele sudoripare sunt în număr mai mare. Conform unui studiu, la bărbaţi, mirosul transpirației aduce cu cel al brânzei, din cauza nivelului ridicat al acizilor graşi. În cazul femeilor, mirosul este asemănător cu al cepei, deoarece corpurile lor conţin mai mult sulf.
În primul rând, putem preveni mirosul transpiraţiei cu ajutorul unei igiene corespunzătoare. Atunci când vă spălați, ar trebui să folosiți un săpun neutru, care nu afectează pH-ul pielii. Acesta vă protejează cel mai bine împotriva dezvoltării mirosurilor neplăcute ale transpirației. De asemenea, ar trebui să îndepărtați părul de la subraț pentru a împiedica înmulțirea bacteriilor.
Totodată, trebuie folosit și un deodorant antiperspirant, dar, atenție, care nu conține aluminiu! Și uleiul extravirgin de cocos este un antibacterian puternic, datorită acidului lauric. De asemenea, mai puteți folosi zeamă de lămâie pe post de antiperspirant pentru subraț. În același loc, dar și pentru picioare, foarte eficientă este și folosirea bicarbonatului de sodiu.
O altă soluție în caz de mirosuri ale corpului care nu trebuie ignorate este și schimbarea dietei. Ar fi bine să evitaţi carnea roşie, alimentele procesate, dar și cele cu conținut ridicat de zahăr. În schimb, ar trebui să consumați multe fructe proaspete, varză, legume verzi și ierburi aromate.