Mişcările de balans ale turnului din Shenzhen, un zgârie-nori din sudul Chinei evacuat în luna mai, au fost cauzate de vânt, este concluzia la care au ajuns joi experţii, dând asigurări că imobilul nu prezintă niciun risc de a se prăbuşi, informează AFP.
Cu o înălţime de aproape 300 de metri, SEG Plaza este unul dintre imobilele emblematice din cartierul financiar al oraşului Shenzhen, o vastă metropolă din apropierea Hong Kong, potrivit agerpres.ro.
În mai, turnul cu 78 de etaje a început să se clatine, deşi nu se produsese niciun seism în oraş.
Clădirea, care adăposteşte pe mai multe etaje o piaţă imensă de componente şi produse electronice, a trebuit închisă preventiv pe durata anchetei.
Inspectorii au ajuns la următoarea concluzie: oscilaţiile au fost provocate de ”zdruncinături” cauzate de vânt şi uzurii ”catargului” din partea superioare a edificiului.
”Structura principală a turnului SEG Plaza este sigură”, au indicat aceştia într-un raport dat joi publicităţii. ”Îndepărtarea catargului ar putea rezolva problema vibraţiilor resimţite în clădire”.
Potrivit raportului de expertiză, SEG Plaza s-a clătinat de 21 de ori în intervalul 18-20 mai.
În imaginile difuzate pe reţelele de socializare la momentul incidentului, apăreau sute de rezidenţi care se îndepărtau fugind din perimetrul clădirii. Comercianţii din clădire au fost nevoiţi să-şi închidă magazinele în zilele care au urmat.
Potrivit unui studiu publicat în aprilie în revista de inginerie Shock and Vibration, vibraţiile puternice provocate de vânt sau de seisme ”pot provoca fisuri şi chiar prăbuşirea” imobilelor cu înălţimi mari.
SEG Plaza este cel de-al 18-lea zgârie-nori din China din punctul de vedere al înălţimii.
Cinci dintre cele mai înalte imobile din lume sunt situate în China, printre care Shanghai Tower, care are 128 de etaje şi o înălţime de 632 de metri.