Renunţarea la fumat a devenit în ultimii ani o prioritate şi una dintre cele mai importante aspecte din viaţa multor fumători. Acest lucru se datorează dorinţei de a avea un stil de viaţă mai sănătos, atât din punct de vedere fizic, cât şi mental. Cu toate acestea, multe persoane nu încep acest proces din cauza faptului că există presupunerea că renunţarea la fumat este însoţită întotdeauna de o creştere semnificativă în greutate.
Te îngraşi după ce renunţi la fumat? – Adevărat doar pentru anumite persoane
Deşi au fost realizate cercetări în această privinţă, datele nu sunt suficiente pentru a oferi un răspuns definitiv. Însă, din informaţiile culese, s-a observat faptul că nicotina reduce apetitul celor care fumează, dar şi creşte cu aproximativ 10% nivelul de calorii arse.
Conform expertilor de la Damphi.ch în momentul în care o persoană se lasă de fumat, aceasta nu va mai “beneficia” de aceste efecte şi va creşte în greutate, media fiind de aproximativ 3 kg. Aproape 60% dintre persoane care se lasă de fumat se vor confrunta cu această problemă, însă poate fi rezolvată cu uşurinţă prin adoptarea unei diete sănătoase şi a unui program de exerciţii fizice de cel puţin 20 – 30 de minute pe zi.
Factorii care influenţează creşterea în greutate după renunţarea la fumat
- Metabolismul va reveni la normal, lucru ce va face ca arderea caloriilor să fie încetinită;
- Apetitul nu va mai fi suprimat de nicotină. De asemenea, multe persoane recurg la mâncare pentru a domoli nevoia de fumat;
- Eliminarea fumatului poate duce la creşterea stresului pe termen scurt;
- Multe persoane care fumează nu fac suficiente exerciţii fizice, lucru ce poate contribui substanţial la creşterea în greutate.
Sfaturi pentru menţinerea greutăţii după renunţarea la fumat
- Adoptarea unei diete sănătoase şi a unui program zilnic de exerciţii fizice;
- Trebuie acordată o atenţie sporită porţiilor de mâncare, putând fi evitată în acest fel supra- alimentarea;
- Consumarea unei cantităţi optime de apă, deshidratarea putând accentua atât pofta de fumat, cât şi cea de mâncare;
- Găsirea unor modalităţi sănătoase de a gestiona stresul. În cazul în care acest lucru este greu de realizat, poate fi indicată utilizarea ţigărilor electronice pentru a face tranziţia mai uşor de la fumatul clasic.
Vapatul poate fi de folos?
Potrivit cercetărilor din domeniu, vapatul este cu 95% mai sigur decât fumatul clasic, de aceea acestă variantă poate fi o soluţie optimă pe termen scurt sau mediu.
De exemplu, un Elf bar 1500 fără nicotina va putea înlocui fumatul clasic şi va putea asista o persoană să renunţe la substanţa activă, fără să abandoneze obiceiul în totalitate;
- Alcoolul trebuie evitat, acesta putând creşte atât numărul de calorii consumate, cât şi poftă de fumat şi de mâncare;
- Cel puţin 7 ore de somn vor ajuta considerabil în această acţiune.
Renunţarea la fumat poate fi una dintre cele mai bune alegeri pentru sănătatea unei persoane. Deşi există posibilitatea ca aceasta să crească în greutate câteva kg, beneficiile asupra sănătăţii fizice şi mentale depăşesc exponenţial acest aspect, rezolvarea fiind aceea de a include un program zilnic de exerciţii fizice, cât şi adoptarea unei diete sănătoase.