Sindicatul Manifest- Penitenciar Iași, Sindicatul Iuris– Penitenciar Iași, SNPP-filiala Iași, în reactie la adoptarea OUG nr. 226/2020 prin care este suspendată aplicarea Legii 153/2017 declanșează proteste comune începând de joi, 28 ianuarie, începând cu ora 10.00.
Revendicările vizează eliminarea inechităților salariale din sistemul public, aplicarea legii-cadru privind salarizarea bugetarilor, un salariu minim corelat cu creșterea prețurilor de consum.
Revendicările particulare poliției penitenciare vizează
- Asigurarea fondurilor necesare pentru ocuparea, în cursul anului 2021, a unui număr suplimentar de 2000 posturi față de situația din luna ianuarie 2020.
- Efectuarea modificărilor normative necesare în vederea acordării titlului de specialist de clasă pentru polițiștii de penitenciare, similar polițiștilor.
- Indexarea pensiilor polițiștilor de penitenciare trecuți în rezervă, cel puțin cu valoarea inflației/
- Acordarea suplimentului de risc COVID-19 pentru personalul implicat în activități generatoare de riscuri pe această linie
- Semnarea și publicarea cu celeritate a ordinului de ministru privind acordarea majorării de 75% pentru polițiștii de penitenciare care nu au beneficiat de zile libere prevăzute pentru părinți, în vederea supravegherii copiilor, în situația limitării sau suspendării activităților didactice
- Punerea în aplicare a Deciziilor ICCJ nr 51/2019 și respectiv nr 65/2020. 7. Plata indemnizației de concediu cu sporuri, urmare a sentințelor civile existente precum și a modificărilor legislative intervenite
- Îmbunătățirea condițiilor de muncă și a dotărilor prin aplicarea prevederilor convenite în Acordul colectiv la nivelul grupului de unități (alocarea bugetului necesar)
- Efectuarea demersurilor necesare pentru punerea în aplicare a prevederilor art 109 din Legea 145/2019 (sprijin o dată în carieră pentru cumpărare/construire locuință).
„Protestele vor continua pe termen nedeterminat și vor fi corelate cu protestele federațiilor sindicale semnatare a acordului colectiv. Nu cerem majorari salariale! Guvernul României trebuie să respecte propriile acte normative asumate la nivel de executiv și aprobate în Parlamentul României. Noi nu ne putem negocia salariile așa cum nu putem refuza restricțiile, interdicțiile și incompatibilitățile impuse de lege. Pentru o salarizare decentă și echitabilă așteptăm cuminți la rând încă din anul 2010, an în care mare parte dintre drepturile noastre au fost eradicate, inclusiv plata muncii suplimentare.
Avem o nouă lege-cadru din anul 2017 care nu a fost aplicată decât pentru anumite familii ocupaționale. Însă sectorul public nu este împărțit în privilegiați și pierzanți. Nu putem înghiți la nesfărșit tergiversările. Sporurile sunt înghetate din anul 2010. Din anul 2021 îngheață din nou și salariile după doar doi ani de aplicare a legii-cadru, însă îngheață exact acele salarii aflate mult sub nivelul prevăzut de lege și care ar fi trebuit aduse la un nivel corespunzător până în anul 2022.
Apreciem că măsurile de austeritate impuse de Guvernul Cîțu reprezintă ultima soluție la problemele economice pe care le traversează țara noastră. Creșterea deficitului bugetar este un pretext la îndemână pentru toate guvernele dispuse în primul rând să taie. Deficitul grav de personal din Penitenciarul Iași este compensat prin suprasolicitarea resurselor existente, aspect care generează un volum de muncă suplimentară imposibil de gestionat cât timp nu se fac încadrări corespunzătoare. La aceste deficiențe se adaugă lipsa oricăror compensații (de care alte categorii de personal au beneficiat pe durata stării de urgență și a stării de alertă).
Sindicatele Manifest, Iuris și SNPP-filiala Iași resimt presiunea acestor măsuri care vor adânci în loc să rezolve inechitățile salariale din sistemul public, motiv pentru care se angajează cu toate forțele în protestele planificate atât la nivelul Penitenciarului Iași cât și cele prevăzute in calendarele de proteste ale federațiilor PUBLISIND, FEDERAȚIA POLIȚIȘTILOR DE PENITENCIARE, precum și ale confederațiilor sindicale BNS și Cartel ALFA.
Suspendarea aplicării legii-cadru privind salarizarea bugetarilor echivalează cu tăierile salariale aplicate brutal în anii crizei economice, reprezentând măsuri de austeritate care nu s-au dovedit eficiente și care au făcut foarte dificilă revenirea la normalitate.
S-a demonstrat că diminuarea puterii de cumpărare a lucrătorilor inclusiv prin creșterea insuficientă a salariului minim, afectează productivitatea.
Cerem Guvernului să renunțe la aceste măsuri și să aplice legea, așa cum a fost adoptată de Parlamentul României“, susțin reprezentanții BNS filiala Iași, Iuris Iași și SNPP filiala Iași.