Actualitate

Modificări ale salariului minim pe economie. Dezbaterea majorării

Publicat: 23 oct. 2019

Salariul minim brut pe economie actual în România este de 2080 de lei. Acesta poate suferi modificări pozitive anul următor de la 1 ianuarie. Creşterea ar putea fi cu 182 lei, ajungându-se la 2262 lei. Dezbaterea publică a proiectului de hotărâre este între Ministerul Muncii şi Protecţia socială.

În 2019, salariul de bază minim brut pe România, garantat de plată, a atins cifra de 2080 lei. Pentru a fi considerat un program complet de lucru sunt necesare 167,(3) ore de muncă și în medie reprezentând 12,43 lei/oră. În proiectul propus, modificările ar aduce salariul de bază minim brut pe ţară garantat de plată un plus de 182 de lei, însemnând o creştere de 8.7% în data de 1 ianuarie 2020, faţă de luna decembrie a anului curent.

Tariful orar pe oră s-ar păstra, şi anume, 12,43 lei pentru acelaşi program complet de lucru 167,(3) ore. Modificările vor aduce în 2020 tariful orar de 13,518 lei/oră pentru programul de lucru curent, susţine Mediafax.

Prevederile proiectului

Prima zi a anului următor vizează personalul încadrat pe anumite funcţii pentru care:
– se prevede nivelul de studii superioare;
– vechimea de muncă de cel puţin un an în domeniul studiilor superioare;
– salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată;
– sumă stabilită în bani care nu include sporuri şi alte adaosuri;

Aşadar, pentru această categorie se stabileşte suma de 2620 lei/lună, reprezentând o creştere de 11,5% în comparaţie cu luna decembrie a anului curent.

Efectele prevăzute în anul 2019 vor avea natura pozitivă asupra creşterii economice prin:
– creşterii puterii de cumpărare a salariaţilor;
– reducerii muncii la negru;

Premierul demis al României, Viorica Dăncilă, a făcut anunţul majorării salariului minim pe economie, împreună cu ministrul Muncii, Marius Budăi. Premierul actual desemnat, Ludovic Orban a luat în derâdere anunţul lui Dăncilă şi a ministrului Budăi, precizând ”Mai era cineva prin 1989 care mai dădea câte 100 de lei”. Această măsură nu poate fi luată de către un guvern ce este demis, continua Orban.loading...

Comentarii
  • Bla Bla Bla… Oare ăștia nu știu proverbul că ,,Porcul nu se îngrașă în ajun” ? dacă moțiunea de cenzură nu trecea oare mai măreau salariul minim ? și unde Doamne-iartă-mă au văzut ei sporuri în privat ? aaaaa, tot la bugetari se gândesc ? OK. Îi va vota doar bugetarii.

Adauga un comentariu