National

Modificări Codul Rutier! Conducătorii cu permis categorie B

Publicat: 23 oct. 2019

Modificări Codul Rutier! Cea mai recentă modificare adusă Codului Rutier: OUG 195/2002 aduce pentru o categorie de șoferi noi condiții.

„Extinderea accelerată actuală a zonelor urbane şi imposibilitatea adaptării infrastructurii la valorile de trafic pentru autovehiculele pe patru roţi obligă la propunerea de soluții alternative pentru asigurarea unei mobilităţi urbane optime la nivelul populaţiei. Sprijinirea utilizării de motociclete uşoare prin facilitarea obţinerii permisiului categoria A1 pentru posesorii de permis categoria B este una din soluţiile alternative pentru asigurarea mobilităţii urbane”, se menționează în expunerea de motive a inițiativei adoptată tacit de Senat.

Conducătorii auto ce dețin permisul de categorie B de cel puțin doi ani și au vârsta minimă de 24 de ani, vor putea conduce motociclete ușoare fără a fi nevoiți să posede permis pentru categoria A1.

Avantajele creșterii numărului de motociclete conform inițiatorilor pot fi:

  • fluidizarea traficului;
  • creșterea mobilităţii;
  • reducerea problemelor în ceea ce privește subiectul parcărilor;
  • diminuarea consumului de combustibili, ceea ce ar conduce la reducerea poluării.

Orice proiect de lege întâmpina şi dezavantaje. Unul dintre acestea este creşterea riscului de accident, recunosc iniţiatorii. Facilitarea obţinerii permisului categorie A1 de către deţinătorii permisului categorie B uşurează această latură negativă.

Factorii de risc identificaţi în momentul actual în cazul conducătorilor de motociclete categoria A1 sunt teribilismul vârstei 16 – 18 ani și lipsa experienţei practice. Minimizarea acestor riscuri poate fi realizată cu ajutorul măsurilor compensatorii propuse de cei doi parlamentari. Printre aceste măsuri se enumera criteriul de vârsta minimă obligatorie și cel de experienţă practică obligatorie.loading...

Adauga un comentariu