Actualitate

Mohammad Munaf a fost eliberat condiționat. Era complice în răpirea jurnaliștilor români în Irak

Publicat: 07 iul. 2022
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Mohammad Munaf a fost eliberat condiționat. Era complice în răpirea jurnaliștilor români în Irak
Mohammad Munaf a fost eliberat condiționat după aproximativ 7 ani de la încarcerare

Mohammad Munaf a fost eliberat condiționat după ce a stat mai mulți ani în închisoare fiind acuzat că a pus la cale, alături de Hayssam răpirea celor trei jurnaliști români în Irak.

Mohammad Munaf a fost condamnat definitiv pe 10 aprilie 2008 10 ani de închisoare şi interzirea drepturilor pentru alţi cinci ani după executarea pedepsei, fiind acuzat de fapte de terorism. Acesta a complotat cu Omar Hayssam în răpirea celor trei jurnaliști. De-a lungul anilor au fost lansate numeroase ipoteze, care mai de care incredibilă. Nu se cunoaște cu exactitate ce s-a întâmplat în Irak, iar unele voci susțin faptul că Traian Băsescu, președinte la acea vreme, ar fi aranjat răpirea jurnaliștilor. Sunt multe ipoteze pe care probabil nu le vom afla curând pentru că dosarul este secretizat.

Mohammad Munaf, eliberat condiționat

Așadar, magistrații de la Tribunalul Ilfov au decis să îl elibereze condiționat pe Mohammad Munaf, condamnat pentru terorism în România. Acesta execută o pedeapsă privativă de libertate într-o închisoare din București. Acesta trebuia să fie eliberat la termen în 2025, dar a depus o cerere de eliberare condiţionată care iniţial a fost respinsă de Judecătoria Sectorului 4. Totuşi, bărbatul a atacat decizia iniţială, iar magistrații de la Tribunalul Ilfov i-au dat dreptate, eliberându-l condiționat miercuri.

„În baza art. 425 ind. 1 alin. 7 pct. 2 lit. a) Cpp admite contestaţia formulată de contestatorul – petent Mohhamad Munaf împotriva sentinţei penale nr. 1193 din data de 27.05.2022 pronunţată de Judecătoria Sectorului 4 Bucureşti în dosarul penal nr. 10456/4/2022. Desfiinţează sentinţa atacată şi rejudecând cauză: În temeiul art. 587 alin.1 Cpp raportat la art.59 C.pen.1969 şi cu aplicarea art.5 NCP admite cererea de liberare condiţionată formulată de petentul – condamnat Mohammad Munaf. Dispune liberarea condiţionată a petentului – condamnat de sub puterea MEPI nr. 160/2008 emis de Curtea de Apel Bucureşti – Secţia I Penală în baza sentinţei penale nr. 122/2008. Definitivă”, se arată în decizia tribunalului.

Trebuia să fie eliberat la termen în 2025 pentru că, deşi a fost condamnat la 10 ani de închisoare în 2008, acesta a fost adus în țară în 2015, începând să execute pedeapsă privativă de libertate.

Cum au fost răpiți jurnaliștii români în Irak. Multe controverse

Pe 28 martie 2005, jurnaliştii Ovidiu Ohanesian, Sorin Miscoci şi Marie Jeanne Ion au fost răpiţi în Irak, iar, potrivit surselor iniţiale, răpitorii au cerut ca, în schimbul eliberării lor, România să-şi retragă trupele din această ţară.

La aproape două luni de la răpire, cei trei se întorceau acasă şi erau primiţi pe aeroport chiar de către președintele Traian Băsescu cu care au dansat şi o horă. Nici până în ziua de astăzi, cu toate că în spaţiul public au fost semnalate fel şi fel de informaţii, scenarii, nu se cunoaște cu exactitate ce s-a întâmplat. Ba mai mult, dosarul răpirii jurnaliștilor români este secretizat.

Un scenariu incredibil era chiar că chiar președintele Traian Băsescu a pus la cale răpirea jurnaliştilor români. Totuşi, sunt doar scenarii ca urmare a declarațiilor făcute de Omar Hayssam.

Așadar, Mohammad Munaf a fost eliberat condiţionat, dar acesta nu are dreptul să stea mai mult de 15 zile pe teritoriul României.

Adauga un comentariu