Eveniment-Social

Moment aniversar istoric la Muzeul Municipal Iaşi

Publicat: 18 oct. 2019

Muzeul Municipal ,,Regina Maria” Iași împreună cu Primăria Municipiului Iași, Institutul de Istorie ,,A. D. Xenopol”, Academia Română Filială Iași vă invită ieşenii, 20 octombrie 2019, începând cu ora 10:00 în Sala ,,Gheorghe Ghibănescu” la evenimentul prilejuit de omagierea academicianului și istoricului Alexandru Zub la împlinirea vârstei de 85 ani.

Alexandru Zub este un istoric român, membru corespondent al Academiei Române din 10 septembrie 1991 și membru titular din 2004. Deoarece a organizat în 1957 o manifestare studențească, considerată ilegală de către autorități, cu ocazia împlinirii a 500 de ani de la înscăunarea lui Ștefan cel Mare, a fost condamnat la zece ani închisoare politică.

După absolvirea Școlii Normale (Pedagogice) din Șendriceni – Dorohoi, a urmat cursurile Facultății de Istorie din Iași.
Din 1963 a lucrat în cercetare, inițial în colectivul de istorie medie, apoi în cel de istorie modernă la Institutul de Istorie și Arheologie „A. D. Xenopol” din Iași.
În 1973 a devenit doctor în științe istorice.
Din 1989 este director al Institutului de Istorie „A. D. Xenopol” din Iași. S-a aplecat asupra unor personalități ale istoriografiei românești: Mihail Kogălniceanu.
Din 2006, este șeful secției istorice a Academiei Române, succedându-i lui Dan Berindei.loading...

Adauga un comentariu