Prima pagină » Eveniment-Social » Moment special, plin de evenimente culturale, în Iași. Acestea sunt programate de Ziua Culturii Naționale, în prim-plan fiind poetul național Mihai Eminescu
Moment special, plin de evenimente culturale, în Iași. Acestea sunt programate de Ziua Culturii Naționale, în prim-plan fiind poetul național Mihai Eminescu

Moment special, plin de evenimente culturale, în Iași. Acestea sunt programate de Ziua Culturii Naționale, în prim-plan fiind poetul național Mihai Eminescu

12 ian. 2022, 02:00,
Valentin Hutanu în Eveniment-Social

La Muzeul Național al Literaturii Române Iași este aniversată Ziua Culturii Naționale și are loc aniversarea a 172 de ani de la nașterea lui Mihai Eminescu. Acestea vor debuta pe 15 ianuarie 2022, de la ora 10:00. La Muzeul „Mihai Eminescu” va avea loc deschiderea expoziției „Eminescu – revizorul școlar”, organizată în parteneriat cu Serviciul Județean Iași al Arhivelor Naționale ale României. Sunt implicate diferite instituții de cultură, elevi și profesori

Ziua Culturii Naționale și aniversarea a 172 de ani de la nașterea lui Mihai Eminescu sunt sărbătorite la Muzeul Național al Literaturii Române (MNLR) Iași printr-o serie de evenimente și programe speciale. Sâmbătă, 15 ianuarie 2022, de la ora 10:00, la Muzeul „Mihai Eminescu” va avea loc deschiderea expoziției „Eminescu – revizorul școlar„, organizată în parteneriat cu Serviciul Județean Iași al Arhivelor Naționale ale României.

Expoziția prezintă documente realizate de Mihai Eminescu cu ocazia inspecțiilor efectuate în cele peste 150 de școli din județele Iași și Vaslui, pe care le avea în subordine. Rapoartele cuprind date exacte despre starea învățământului din acea perioadă și dovedesc profesionalismul și competența cu care Eminescu se implica în activitatea educațională.

O ediție specială a „Academiei copiilor”, dedicată Literaturii române

Tot pe 15 ianuarie, de la ora 10:00, la Muzeul „Sf. Ierarh Dosoftei – Mitropolitul” se va desfășura o ediție specială a „Academiei copiilor”, dedicată Literaturii române. Elevii claselor a VIII-a de la Școala Gimnazială „Ion Simionescu”, din Iași, vor participa la o vizită cu ghidaj interactiv în sălile muzeului, unde vor afla mai multe despre opera Mitropolitului Dosoftei, primul poet cult din literatura română. În ultima parte a întâlnirii, elevii vor exersa scrierea limbii române în alfabetul chirilic, având ca inspirație poeziile lui Mihai Eminescu. Începând cu ora 10:00, elevii clasei a IV-a de la Școala Primară „Carol I” Iași vor participa la un atelier de educație muzeală la Casa Muzeelor – Muzeul Poezie(i).

În cadrul activității de creație literară „Poet pentru o zi”, copiii vor compune propriile rime și versuri folosind cartonașe ilustrate și vor păși pe urmele poeților din sălile muzeului. În sala de educație muzeală, elevii vor scrie poezii scurte inspirate de cele deja cunoscute, pe care le vor introduce în sticluțe, pentru conservare în timp (asemeni modelului observat în muzeu, creat de artistul Ion Barbu).

În parteneriat cu Muzeul Brăilei „Carol I”, de la ora 10:00, va avea loc prezentarea expoziției online „Cadre și file, o poveste”, fragmente-manuscris din trilogia „Romanul lui Eminescu”, semnată de prozatorul Cezar Petrescu. Viața lui Eminescu este surprinsă de autor în 3 ipostaze: „Luceafărul”, „Nirvana” și „Carmen Saeculare”, volume publicate între anii 1935 și 1936.

La Casa Muzeelor, primul eveniment din seria de conferințe „Patrimoniu și comunitate”

Tot sâmbătă, de la ora 11:00, la Casa Muzeelor (de pe strada Vasile Alecsandri, nr. 6, Iași) va avea loc primul eveniment din seria de conferințe „Patrimoniu și comunitate”, ce îl are ca invitat pe istoricul Sergiu Musteață, conferențiar la Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă”, din Chișinău. Intitulată „Rolul moștenirii culturale în dezvoltarea unei societăți durabile. Cazul Municipiului Chișinău”, conferința va aborda subiectul rolului facilitator al moștenirii culturale în domeniul dezvoltării durabile.
Evenimentul este organizat în parteneriat cu Asociația Națională a Tinerilor Istorici din Moldova, Grupul Civic pentru Patrimoniu Cultural și Asociația „Patrimoniu pentru comunitate”, din Iași.

Intrarea este liberă în limita locurilor disponibile. Pentru a putea facilita accesul celor care nu pot ajunge la conferință, aceasta va putea fi urmărită și live, pe pagina de Facebook a Muzeului Național al Literaturii Române Iași.

Întâlnire online în cadrul activității „Cum să fii campion la lectură?”

Elevii participanţi şi câştigători ai Maratonului de lectură Spania – Italia – Belgia (octombrie-decembrie 2021) se vor întâlni online cu alți elevi români în cadrul activității „Cum să fii campion la lectură?” și vor împărtăşi din experienţa lor practică din cadrul proiectului, organizat de MNLR Iași în parteneriat cu Institutul Limbii Române, Bucureşti. Întâlnirea va începe la ora 11:00 și va fi moderată din Muzeul „Mihail Sadoveanu”.

Evenimentele din data de 15 ianuarie 2021 vor fi precedate de activitatea online „Academia copiilor – Pe urmele lui Eminescu. Iași-București”, desfășurată vineri, 14 ianuarie 2022, începând cu ora 14:00. La atelierul online vor participa elevii clasei a IV-a de la Liceul Teoretic Național din București, care vor reconstitui itinerariul lui Mihai Eminescu și vor povesti despre perioada în care poetul a locuit în Bojdeuca lui Ion Creangă din Țicăul Iașilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`