Local

Momentul emoționant al Zilei Unirii de la 24 ianuarie 1859! Ceremonie religioasă la mormântul domnitorului Alexandru Ioan Cuza de la Biserica Trei Ierarhi din Iași – FOTO / VIDEO

Publicat: 24 ian. 2021
Depunere de corona la mormântul lui Alexandru Ioan Cuza
Depunere de corona la mormântul lui Alexandru Ioan Cuza

Oficialitățile au depus duminică, 24 ianuarie, coroane la mormântul domnitorului Alexandru Ioan Cuza de la Biserica Trei Ierarhi.

Anul acesta se împlinesc 162 de ani de la înfăptuirea, la Iași, a Unirii Principatelor Române, primul pas major realizat în demersul istoric de făurire a României Mari.

Declarația primarului Mihai Chirica vizavi de manifestările dedicate zilei de 24 ianuarie

Primarul Municipiului Iași, Mihai Chirica, a precizat vineri, 22 ianuarie 2021, faptul că duminică când este Ziua Unirii Principatelor Române nu vor fi organizate evenimente ca în anii anteriori. La orele 13.00 se vor depune coroane la statuia lui Cuza și jerbe la mormântul acestuia. De asemenea, nu va veni niciun nume important din cadrul Parlamentului României, la Iași. Nici pachetele cu mâncare nu vor fi distribuite ieșenilor.

„Pe 24 ianuarie, Zi Naţională, organizăm un eveniment foarte restrâns, mai mult depuneri de coroane care le vom face la statuia lui Alexandru Ioan Cuza începând cu orele 13.00. După care o depunere de jerbe la mormântul lui Alexandru Ioan Cuza de la Mănăstirea Trei Ierarhi. Nu vor fi discursuri, nu va fi parada militară, nu va fi din păcate nici hora unirii, din cauza pandemiei. Sperăm că la anul să recuperăm aceste neajunsuri. Până la această dată nu avem nicio informaţie că ar veni vreun demnitar din Parlamentul României. În afară parlamentarilor de Iaşi care vor fi şi alţi parlamentari siguri, pe care îi aşteptăm cu drag, în rest nu avem nicio informaţie.

Anul trecut se dădeau pachete, eveniment frumos în cinstea Armatei Romane, dar anul acesta nu se va da niciun fel de pachet din cauza pandemiei. E o manifestare care vine în acelaşi circuit că în anul 2020, când nu am reuşit să facem aproape nimic, dar nu am uitat de importanta fiecărei zile importantă pentru noi moldovenii sau romanii. Avem un mesaj pe care l-a transmis preşedintele Academiei Romane, preşedintele României. Aşteptăm şi de la premierul României un mesaj video pe care le vom posta cu această ocazie. Nu sunt permise grupuri mai mari de 6 persoane în Piaţa Unirii. Ci doar în mod organizat, cu mască.

Aș vrea să vedem stabilizată această stare în care am intrat de astăzi, de scenariu verde, practic numărul de infectări a scăzut simțitor, asta nu înseamnă că ne relaxăm în vreun fel. Nu o facem, pentru că putem să ne reinfectăm imediat după, motiv pentru care am sfătuit pe toți ieșenii să rămână în continuare în case, că boala nu a trecut și sigur puțin mai relaxat am putea spune în sectorul comercial, care poate să funcționeze mult mai bine, decât a făcut-o până în momentul de față. Așteptăm stabilizarea acestei noi stări în care ne aflăm, după care vom vedea în Comitetul Local pentru Situații de Urgență ce măsuri putem lua pentru relaxarea stării pe care am anunțat-o astăzi.”, a declarat Mihai Chirica, primarul Municipiului Iași.

Adauga un comentariu