National

Monica Anisie a afirmat că părinții elevilor înscriși în sistem privat vor să îi transfere la stat

Publicat: 06 sept. 2020
Monica Anisie cu mască de protecție
Ministrul Educaţiei, Monica Anisie, ar putea fi remaniată

Ministrul Educaţiei, Monica Anisie, afirmă că are date conform cărora mulţi dintre părinţii care aveau copiii înscrişi în învăţământul privat au făcut demersuri pentru a-i transfera la unităţile de învăţământ de stat. Anisie susţine că nu ştie care sunt motivele acestui fenomen. Întrebată duminică dacă are semnale conform cărora unii părinţi ar fi tentaţi să îşi transfere copiii de la unităţi de învăţământ de stat la şcoli private, având în vedere situaţia epidemiologică, Monica Anisie a răspuns că are informaţii de la Inspectoratele şcolare că mulţi părinţi care au avut copiii la unităţi de învăţământ private vor să îi ducă la grădiniţe sau la şcoli de stat.

„La momentul acesta nu deţinem astfel de date referitoare la transferul către particular, însă ce ne-au semnalat Inspectoratele Şcolare este că foarte mulţi părinţi doresc să îi aducă din sistemul privat către cel de stat. Probabil s-au gândit că este o altă formă de învăţare în sistemul acesta de stat”, a declarat ministrul Educaţiei.

Monica Anisie: „Le-am spus că există posibilitatea să continue învăţarea în sistem online dacă au anumite boli şi dacă în familie există o persoană care este supusă unui risc”

Monica Anisie a precizat că a discutat cu părinţi care se tem pentru starea de sănătate a copiilor lor şi a reafirmat că în cazul în care copiii sau membri ai familiei sunt supuşi riscului de agravare a unor boli, părinţii pot cere efectuarea de ore online.

„Există astfel de părinţi. Au sunat şi la linia de Telverde la Ministerul Educaţiei, am răspuns şi eu apelurilor şi am discutat cu părinţi care se tem că s-ar putea copiii să se îmbolnăvească în spaţiul şcolii. Le-am spus că există posibilitatea să continue învăţarea în sistem online dacă au anumite boli şi dacă în familie există o persoană care este supusă unui risc. Părintele evaluează situaţia şi poate să continue de acasă”, a mai afirmat ministrul Educaţiei.

Anisie a afirmat că este nevoie de implicarea autorităţilor publice locale în sprijinul unităţilor şcolare.

„Nu putem să spunem că nu avem pregătite şcolile. Ele sunt pregătite la acest moment, dar trebuie ca şi autorităţile publice locale să continue eforturile şi să ajute şcoala”, a precizat ministrul.

Monica Anisie: „Școala începe pe 14 septembrie”

Școala începe pe 14 septembrie, a spus ministrul Educației, Monica Anisie. Aceasta a vorbit despre măsurile care vor fi luate în școli în cotnextul pandemiei de coronavirus dar și de stadiul în care se află pregătirile.

”Școala începe pe 14 septembrie, chiar dacă au fost discuții cu anumiți specialiști epidemiologi care recomandau să amânăm începutul de an școlar sau să începem în sistem online tocmai pentru ca boala să se poată consuma”, a spus ministrul Educației, duminică seară.

”Noi mâine așteptăm de la direcțiile de Sănătate Publică rapoartele privind situația epidemiologică pe fiecare localitate în parte. Deci mâine vor fi comunicate inspectoratelor școlare aceste date și urmează ca fiecare unitate de învățământ să aleagă scenariul pe care îl pune în raport cu situația epidemiologică.

Până la momentul acesta, pot să vă spun că inspectorii școlari generali au spus că sunt optimiști că în 80% din unitățile de învățământ să începem școala fizic. Dar acest lucru este posibil numai dacă situația epidemiologică ne permite.

Prin urmare, mâine aflăm exact care este situația epidemiologică după care vom putea să dăm toate datele necesare”.

Tablete, măști, dezinfectanți? Monica Anisie răspunde

”Până la acest moment, din raportările pe care le-am primit la Ministerul Educației, în aproximativ 80% din unitățile de învățământ există tot ce ne trebuie pentru a începe școala în bune condiții. Este un proces continuu și în această perioadă autoritățile publice locale trebuie să facă tot ce este posibil în așa fel încât pe data de 14 septembrie să începem cursurile în unitățile de învățământ”.

Adauga un comentariu