National

Monica Anisie i-a revocat titlul de doctor lui Darius Vâlcov

Publicat: 15 iul. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Monica Anisie i-a revocat titlul de doctor lui Darius Vâlcov
Monica Anisie i-a revocat titlul de doctor lui Darius Vâlcov

Ministrul Educației Monica Anisie a declarat astăzi că a semnat ordinul prin care i-a fost anulat titlul de doctor fostului ministru Darius Vâlcov.

„Astăzi am semnat acest ordin. Motivul este tot plagiatul”, a spus Monica Anisie.

Experții care au evaluat teza de doctorat „Perfecționarea managementului financiar al intreprinderii în perspectiva aderării României la Uniunea Europeană”, elaborată și sustinută în anul 2008 de Darius Vâlcov, la Academia de Studii Economice din București, au descoperit că lucrarea este plagiată.

Monica Anisie i-a revocat titlul de doctor lui Darius Vâlcov:  23% din teză, o preluare integrală sau parțială

Mai exact, 23% din teza fostului strateg PSD reprezintă o preluare integrală sau parțială din alți autori, fără ca aceștia să fie citați conform normelor academice. Astfel, Comisia de lucru a Consiliului Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare (CNATDCU), care a analizat sesizarea de plagiat în acest caz, a propus retragerea titlului de doctor, iar ministrul Educației Monica Anisie a semnat ordinul.

Victor Ponta a rămas fără titlul de doctor

Darius Vâlcov nu este singurul membru al Guvernului care rămâne fără titlu. Și fostul premier Victor Ponta a rămas, în 2016, fără titlul de doctor. El a solicitat în instanță anularea ordinului de ministru, însă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a respins definitiv cererea.

Fostul premier și actual lider al Pro România, Victor Ponta, a pierdut definitiv și irevocabil la Înalta Curte de Casație și Justiție procesul cu Ministerul Educației pentru anularea ordinului de ministru prin care i-a fost retras titlul de doctor în anul 2016.

„Respinge recursul declarat de recurentul-reclamant PONTA VICTOR VIOREL, împotriva Sentinţei civile nr. 363 din 07 februarie 2017, a Curţii de Apel Bucureşti – Secţia a VIII-a contencios administrativ şi fiscal, ca nefondat. Definitivă. Pronunţată în şedinţă publică, astăzi, 13 iulie 2020”, se arată în minuta instanței.

Ministrul Educației, Monica Anisie, a confirmat informația.

„În sfârșit, se face dreptate! Sper ca această decizie să fie un mesaj clar pentru cei care au vrut să plagieze: acest lucru se pedepsește. Să fie descurajați”, a spus Monica Anisie, care a adăugat că va pune în aplicare decizia ICCJ“.

Monica Anisie a mai spus că va semna ordinul pentru retragerea titlului de doctor deținut de Victor Ponta.

“Bineînțeles, dacă aceasta va fi soluția pe care ICCJ a dat-o“, a menționat minsitrul Educației.

Gabriel Oprea, prins și el că a plagiat

Și fostului vicepremier Gabriel Oprea i s-a retras titlul de doctor pentru că a plagiat în teza sa „Procedura plângerii prealabile”, susținută la Facultatea de Drept a Universității din București, sub coordonarea profesorului universitar Ion Neagu. Plagiatul din teza de doctorat a lui Oprea a fost demascat, în iulie 2015, de către jurnalista de investigații Emilia Șercan, care a scris că întreaga lucrare nu conținea niciun citat cu ghilimele, având paragrafe și pagini întregi copiate dintr-o lucrare similară a coordonatorului său, Ion Neagu.

În septembrie 2016, ministrul Educatiei de la acea vreme, Mircea Dumitru, a semnat ordinul de retragere a titlului de doctor al lui Gabriel Oprea, după ce CNATDCU a respins contestația fostului vicepremier privind verdictul de plagiat, cu 31 voturi pentru și 2 împotrivă.

Adauga un comentariu