Local

Monica Anisie în vizită la Colegiul Pedagogic „Vasile Lupu” – FOTO

Publicat: 24 apr. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii

Vineri 23 aprilie, Colegiul Pedagogic „Vasile Lupu” a fost onorat să primească vizita doamnei Monica Anisie, Preşedinta Comisiei de Învăţământ din Senatul României, însoţită de domnul Alexandru Kocsis, deputat de Iaşi, şi de o delegaţie a Inspectoratului Şcolar Judeţean Iaşi, condusă de doamna prof. dr. Genoveva Aurelia Farcaş, Inspector  Şcolar General.

Această vizită a avut loc în contextul Scrisorilor deschise adresate de conducerea Colegiului Pedagogic „Vasile Lupu” în numele corpului profesoral, al elevilor şi al părinţilor către Ministrul Educaţiei, ParlamentulRomâniei şi domnul Preşedinte Klaus Iohannis.

Memoriile adresate au avut drept scop atragerea atenţiei asupra stării dezastruoase în care se află clădirea liceului şi a solicitării de sprijin şi susţinere pentru renovare şi reabilitare.

La această întâlnire au fost prezenţi profesorii Colegiului, reprezentanţi ai părinţilor, elevi şi foşti absolvenţi.

Şcoala Normală sau Colegiul Pedagogic merită să supraviețuiască și nu în orice condiții. Această școală unică, având o tradiție verificată de timp și de rezultate strălucite, este o entitate vocațională, așa cum sunt, prin analogie, liceul de artă, liceul sportiv, seminarul teologic, destinate toate să pregătească tineri între 14 și 18 ani, pentru profesii vocaționale ca pregătire de bază, indiferent de evoluția lor ulterioară. Este necesar ca Școala Normală să aibă propriile unități pedagogice de aplicație, grădiniță, școală, creşă unde elevii normaliști să efectueze practica pedagogică în mod intensiv.

Doamna Monica Anisie şi domnul deputat Alexandru Kocsis au observant cu multă tristeţe că învăţământul de înaltă calitate desfăşurat în Colegiul Pedagogic constrastează puternic cu starea degradată a clădirii. „Am constatat cu mare bucurie că această școală, Colegiul Pedagogoc „Vasile Lupu”,Iași, are cea mai mare cifră de şcolarizare la nivel naţional. Profesorii formaţi la Colegiile Pedagogice devin profesori foarte buni, recunoscuţi pentru calitatea înaltă a actului de predare tocmai datorită faptului că practica pedagogică îi formează în cei patru ani. Trebuie să dezvoltăm campusurile şcolare ale colegiilor pedagogice cu unităţile de aplicaţie: creşă, grădiniţă şi şcolă primară aşa cum sunt prevăzute în lege încă din 2011” a declarat doamna Monica Anisie, Preşedinta Comisiei de Învăţământ din Senatul României.

Domnul deputat a precizat că această instituţie, datorită importanţei strategice în formarea viitoarelor cadre didactice, va fi declarată instituţie de interes national şi va propune un proiect de lege în acest sens. „Eu am plecat de la această ȋntâlnire cu nişte idei bine conturate. Săptămâna viitoare voi ȋncepe lucrul, ȋmpreună cu colega mea, Monica Anisie, la un proiect de lege prin care să putem acorda Colegiului Pedagogic „Vasile Lupu”, dar şi altor instituţii de ȋnvăţământ de importanţă majoră, statutul de INSTITUȚIE DE ÎNVĂȚĂMÂNT DE INTERES NAȚIONAL, iar prin definirea acestui statut să putem asigura fonduri guvernamentale pentru renovarea şi funcţionarea acestor instituţii ‘’.

Doamna Genoveva Aurelia Farcaş, Inspector Școlar General, a ţinut să sublinieze că „prima şcoală a învăţătorimii din Moldova, recunoscută prin valoarea profesorilor şi a absolvenţilor, şcoală europeană cu olimpici naţionali, cu o inserţie foarte bună pe piaţa muncii, se află într-o disonanţă totală cu starea degradată a infrastructurii. A venit timpul să punem toţi umărul şi să găsim o soluţie!”.

Întreaga asistenţă ne-am bucurat de un dialog deschis, sincer, plin de căldură, dna Monica Anisie demonstrând o dată în plus că este un om al şcolii, aproape de profesori şi de elevi.

Mulţumim pentru susţinere şi implicare şi Inspectoratului Şcolar Judeţean Iaşi care cunoaşte foarte bine problemele cu care se confruntă Colegiul Pedagogic „Vasile Lupu”, sprijinindu-ne, de fiecare dată, în demersurile noastre.

Adauga un comentariu