National

Monica Pop a vorbit despre afecțiunile oftalmologice care pot fi provocate de infecția cu coronavirus

Publicat: 12 apr. 2021
Monica Pop
Monica Pop, medic oftalmolog

Monica Pop, renumit profesor universitar, unul dintre cei mai cunoscuți medici oftalmologi din România a vorbit despre afecțiunile oftalmologice severe care pot apărea la pacienții care au trecut prin COVID-19.

Potrivit medicului Monica Pop, boala COVID-19 poate genera afecțiuni oftalmologice, unele dintre ele severe pentru care este necesar atât tratament neurologic cât şi tratament oftalmologic. Ea a lansat un apel şi către medici de a informa pacienții şi despre aceste afecțiuni. În susținerea acestor informații, medicul Monica Pop a povestit printr-o postare pe Facebook cazurile pe care le-a întâlnit.

„Știam ca această boală poate da Şi afectări oftalmologice. Nu frecvent, dar sunt! Unele, ușoare (conjunctivite), altele medii (keratopatii) altele grave.

La astfel de pacienți, am văzut câteva conjunctivite virale ușoare si 2 – 3 keratite până acum! Astăzi am văzut 2 pacienți cu neuropatie optică (afectate severa a nervilor optici) după infecție virală COVID, la relativ scurt timp după boală! Primul, 49 de ani, bărbat, cu scădere bruscă a vederii la unul din ochi, în prezent cu atrofie optica şi cu modificări şi la ochiul celălalt. Al 2-lea pacient, o tânără de 36 de ani, cu neuropatie optică post COVID la ambii ochi, unul mai afectat. Impresionant!

Sunt, în realitate afectări neurologice severe determinate de acest virus! Tratamentul este mai ales neurologic, dar si oftalmologic. Trebuie instituit imediat la apariția simptomelor respective, ceea ce la acești 2 pacienți, din păcate, nu s-a întâmplat.

Atrag atenția pe aceasta cale colegilor medici sa avertizeze pacienții asupra acestor posibile efecte si, în caz ca apar, sa-i trimită imediat la consult şi tratament.Şi pacienții trebuie să știe! Probabil ca sunt și alţi colegi oftalmologi care au văzut asemenea cazuri. Spre informarea tuturor”, a scris medicul Monica Pop pe Facebook.

Adauga un comentariu